„Medicina – pro şi contra” cu doctorii Ponoran şi Brânzan


Acțiunea destinată tinerilor s-a desfășurat în cadrul acţiunii „Săptămâna carierei”. Evenimentul derulat luni a fost iniţiat de reprezentanţii Europe Direct, iar invitați speciali au fost dr. Dan Ponoran şi dr. George Brânzan, managerul SJU Vâlcea, respectiv adjunctul unităţii medicale. Cei doi au vorbit despre carierele de succes în domeniul medical.Tinerilor prezenţi la eveniment li s-a răspuns sincer la întrebări legate de finanţarea sistemului de sănătate, salariile medicilor, dacă e bine sau nu să plecăm din ţară.

Prin clasele a XI-a şi a XII-a mi-am spus că trebuie să dau la medicină. Mama, medic,când m-a auzit mi-a spus să-mi bag minţile în cap, că e greu, că trebuie să învăţ. S-a înşelat. Am reuşit. Prima întrebare pe care mulţi şi-o pun e dacă se câştigă foarte bine? Se câștigă prost; mai ales la început. A doua problemă: vrem să plecăm din ţară. Nu ştiu dacă chiar trebuie. Gândiţi-vă mai întâi dacă chiar vreţi să plecaţi. Eu vă invit să veniţi, să vă plimbaţi prin spital. Am avut deja un grup de tineri care a vizitat sala de operaţie, laboratoarele…În facultate, am avut trei colegi care au leşinat şi acum sunt medici universitari. Decizia finală e a voastră. Nu a părinţilor, nu a colegilor sau a prietenilor”, a declarat chirurgul Dan Ponoran.

După Dumnezeu, urmează medicii

La rândul său, medic cu mult mai multă experienţă, dr. George Brânzan le-a oferit tinerilor sfaturi înţelepte: „Ca doctori, vă mai trebuie voinţă. Trebuie să vă fixaţi un ţel. Meseria de medic nu se compară cu nimic. Să fi medic e ceva dumnezeiesc. După Dumnezeu, urmează medicii. În plus, există alte dotări acum, alte posibilităţi. Totul depinde, însă, de om. Medicina are ceva în plus: partea practică. Lucrezi cu bolnavul, pui mâna pe el, este un lucru interactiv ce nu-l întâlnim în altă parte. Să salvezi o viaţă, nu are comparaţie”.

Termini rezidenţiatul şi duci o viaţă decentă

Tot legat de partea financiară, managerul SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran, le-a explicat tinerilor şi ce costuri implică o facultate de medicină.

Dacă plecaţi din start cu gândul la bani, nu veţi face nimic. Medicina implică un efort financiar din partea părinţilor, care trebuie să vă ajute timp de şase ani, cât durează studiile. Apoi, deşi aveţi un mic salariu, mai este nevoie şi de un ajutor timp de 2-6 ani cât durează rezidenţiatul, în funcţie de specialitate. Ideea este că atunci când terminaţi rezidenţiatul veţi duce o viaţă decentă oriunde în lume. Important este să aveţi pasiune”.

Cum ne dăm seama dacă e bună alegerea?

Elevii i-au întrebat pe cei doi medici dacă există o modalitate să-ţi dai seama dacă eşti făcut pentru Medicină.

Cred că e ca un drog. Am vrut, iniţial,să dau la fizică atomică. Mă şi vedeam la Măgurele (n.r. Institutul de Cercetare). Apoi, am vrut să fac comerţ exterior. Dar concuram cu cei care au făcut germana din grădiniţă. Mama mi-a spus să dau la Medicină să fie şi un medic în familie. Nu tăiasem până atunci un pui. Când auzeam de injecţii mi se făcea rău. Am ajuns ginecolog şi îmi place. E ca un drog. Nu mă mai pot opri din intervenţii. În fiecare zi,am parte de altceva; fiecare bolnav e diferit”, a explicat dr. Brânzan.

La rândul său, chirurgul Ponoran le-a oferit posibilitatea tinerilor să cunoască mai bine spitalul, aceasta fiind o mică modalitate de a constata dacă sunt făcuţi sau nu pentru această meserie.