Martie și câștig salarial mediu net mai mare în activitățile economice!


În luna martie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2231 lei, cu 4,1% mai mare decât în luna februarie 2013. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1617 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 64 lei (4,1%). În luna martie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat  astfel: cu 19,3% în fabricarea produselor din tutun; între 10,5% şi 18,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 7,0% şi 10,5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tranzacţii imobiliare, activităţi de editare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, captarea, tratarea si distribuţia apei;  între 5,0% şi 7,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe.
 

Câștig salarial mediu mai mic în asigurări și fonduri de pensii!

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de nerealizările de producţii ori încasările mai mici (funcţie de contracte), de acordarea primelor ocazionale în luna februarie, în unele activităţi economice. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în alte activităţi extractive  (-4,8%) şi în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii) (-4,1%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în învăţământ cu 2,8% ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice; în sănătate şi asistenţă socială cu 1,2% ca urmare a plăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăţi financiare; în administraţia publică cu 0,7%, ca urmare a promovărilor în gradul profesional. Câştigul salarial mediu nominal net  martie 2013 comparativ cu martie 2012 a crescut cu 4,8%.  Din datele furnizate de șeful Statisticii vâlcene, Sorin Statie, la nivel de județ, în luna martie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1801,   mai mare  cu 24 lei  (+1,4%), faţă de luna februarie  2013 şi mai mare cu 124 lei (+7,4%) faţă de martie  2012 .  La aceeaşi dată, câştigul salarial mediu net a fost de 1324 lei, mai mare  cu 38 lei (+3%) faţă de luna  februarie  2013 şi mai mare  cu 71 lei (+5,7 %) faţă de luna martie  2012.