Marți, Primarii, puși în fața schimbărilor legislative din domeniul agricol!


• Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de lege privind aprobarea procedurii prin care se realizează amenajamentele pastorale
Documentul se numește „Ordin privind modificarea și completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 125/2017 pentru aprobarea Procedurii privind recepția studiilor pedologice și agrochimice care stau la baza întocmirii planului de fertilizare și a stabilirii măsurilor agro-pedo-ameliorative, necesare realizării amenajamentelor pastorale ale suprafețelor de pajiști permanente”.
Conform proiectului de lege, articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 5 (1) În situația în care, în cadrul Sistemului național de monitorizare sol-teren pentru agricultură, pe o suprafață de pajiște permanentă au fost realizate studii pedologice și sunt în vigoare, acestea se pun la dispoziția DAJ fără plată.
Studiile pedologice și agrochimice necesare întocmirii amenajamentelor pastorale se realizează pe suprafețele de pajiște permanentă, conform metodologiei în vigoare, cu excepția suprafețelor de pajiște permanentă de înaltă valoare naturală, a suprafețelor de pajiște permanentă beneficiare ale măsurilor de agromediu și a suprafețelor de pajiște permanentă care fac parte din arii protejate.
Studiile pedologice și agrochimice necesare întocmirii amenajamentelor pastorale realizate pentru suprafețele de pajiști permanente situate în zone eligibile pentru plăți de agro-mediu și climă, vor fi elaborate fără a fi incluse recomandări referitoare la utilizarea fertilizanților, a substanțelor de protecție a plantelor, precum și la pășunat”.
Cheltuielile cu deplasarea și cazarea specialistului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, se suportă de către OSPA, pe baza de decont și contract încheiat cu ICPA – București.
Un proiect de amenajament pastoral trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente: să descrie situația geografică, topografică și planul parcelar al pajiștilor, să descrie solul și flora, să noteze capacitatea de pășunat a pajiștii, să descrie lucrările de îngrijire și îmbunătățire a pajiștilor, precum și planul de fertilizare.

Proiectul va sta zece zile în dezbatere publică

Din cauza stării de degradare a pajiștilor, începând cu 2016, amenajamentele pastorale vor deveni o condiție obligatorie pentru primirea subvențiilor. Din acest motiv, proprietarii de pajiști vor fi obligați prin lege să întocmească, la nivelul fiecărei primării, proiecte de amenajamente pastorale.
Proiectul la care facem referire se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii timp de 10 zile. În acest sens, marți dimineață, cu începere de la ora 10.00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Vâlcea, este programată o întâlnire cu mai mulți șefi de administrație din județul nostru.