Mare sărbătoare la Horezu


nitu_constantin5• mâine şi poimâine, „oraşul ceramicii” va găzdui Târgul de Izvorul Tămăduirii

Mâine şi sâmbătă, la Horezu, are loc Târgul de Izvorul Tămăduirii. În dimineaţa zilei de 29 aprilie, în spaţiul amenajat din parcarea de la Romanii de Jos are loc primirea meşterilor expozanţi şi amenajarea standurilor de prezen­tare, iar apoi deschiderea oficială, cu discursuri ale prima­rului oraşului Horezu, reprezentantului Instituţiei Pre­fec­tului, reprezentantului Consiliului Judeţean şi primarului comunei Albac din judeţul Alba. La ora 13.15 are loc semnarea protocolului de înfrăţire şi cooperare în domeniul cultural şi al turismului dintre oraşul Horezu-Vâlcea şi comuna Albac-Alba, urmând un program de muzică şi dansuri populare prezentat de formaţiile artistice din cele două localităţi. Seara, de la ora 19.30, se va derula un program de muzică etno şi muzică uşoară, iar la ora 21.30 cerul Horezului va fi brăzdat de jocuri de artificii.

Sâmbătă, 30 aprilie, în centrul oraşului Horezu şi-n parcarea de la Romanii de Jos vor avea loc mai multe evenimente: parada costumelor populare însoţită de fanfară; întreceri sportive şi de îndemânare; program de muzică de fanfară; „Regele bancurilor” (glume, bancuri, povestiri hazlii); spectacol folcloric; premierea câştigătorilor concursurilor sportive şi de îndemânare, înmânarea de diplome, închiderea oficială a târgului; bal în cadrul Căminului cultural Romanii de Jos. „A reintrat în obiceiul locului ca, în fiecare primăvară, în această sfântă zi din Săptămâna Luminată, să ne întâlnim în vecinătatea Mănăstirii Hurezi şi să sărbătorim Praznicul de Izvorul Tămăduirii cu gândul şi cu inima spre cel ce s-a dovedit a fi izvor al dumnezeirii revărsat peste oameni. Sub genericul «Izvor de tradiţii şi artă populară», organizăm Târgul de Izvorul Tămăduirii, eveniment aflat la cea de-a VII-a ediţie de la reluare, o ediţie pe care ne-o dorim a fi una de excepţie, aceasta făcând parte din evenimentele promovate prin proiectul «Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice din zona depresionară Horezu, pentru dezvoltarea şi consolidarea turismului în nord-vestul judeţului Vâlcea», cod SMIS 16531, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Târgul îşi propune să facă cunoscut publicului vizitator diversitatea şi complexitatea artei populare româneşti, iar, pe de altă parte, să stimuleze creaţia tradiţională, prin încurajarea activităţii artistice a meşterilor populari, unul dintre obiectivele majore ale administraţiei publice locale.

Evenimentul va avea loc pe platoul de la intrarea în ctitoria Brâncoveanului – Mănăstirea Hurezi. Vă aşteptăm cu drag să fiţi alături de noi, într-o zi de sărbătoare, la un eveniment tradiţional, unde arta populară este prezentată şi promovată în întreaga ei splendoare, acestea constituind moştenirea de suflet pentru generaţiile viitoare!”, a declarat primarul Constantin Niţu.