Manifestări de Ziua Imnului Național: Cultura – emblema de forță a unui oraș


dican• Sâmbătă, o zi destinată artelor plastice


Din câte se știe, în fiecare an, între 26-29 iulie, la Rm. Vâlcea se desfășoară o suită de manifestări închinate Zilei Imnului Național. În cadrul acestor manifestări, în ediția din acest an, un loc special este rezervat artelor plastice. Pentru a afla unele amănunte despre evenimentele specifice ce vor avea loc cu acest prilej, m-am adresat binecunoscutului pictor GHEORGHE DICAN, preşedintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Așadar, domnule Dican, artele plastice în prim-planul manifestărilor din acest an. Un fapt remarcabil, frumosul trebuie să onoreze întotdeauna viața noastră…

Sâmbătă, 27 iulie, va fi ziua destinată artelor plastice şi unor evenimentelor culturale de anvergură. De fapt o zi și o noapte, pentru că manifestările din zi continuă cu  „Noaptea Muzeelor şi Galeriilor”. „Frumosul”, cum ziceați dvs., debutează cu un eveniment, la ora 12.00, la Muzeul Satului, pregătit de colegii noştri de acolo: vernisajul unei expoziții  cu tema IIA ROMÂNEASCĂ. Observ că iia este în trend, să spun aşa, se poartă tot mai des, chiar mă bucur foarte mult că acest obiect care ţine de tradiţia costumului popular românesc revine în actualitate.

La ora 17.00, la Muzeul de Artă – Casa Simian din Rm. Vâlcea, avem o lansare de carte. Este vorba de volumul „Lauri pentru aleşii mei” – cartea cu prieteni a cunoscutului scriitor Ioan Barbu, un mare iubitor al artelor plastice, dar și al artiștilor, pictori sau sculptori. Și noi îl respectăm şi îl iubim. Acesta este motivul pentru care a fost integrat în aceste manifestări legate de arta plastică. De altfel, în cartea sa cu prieteni, peste 80 la sută sunt portrete de scriitor pentru pictori din Vâlcea și din alte orașe ale țării. Iată, multe lucruri nu sunt deloc întâmplătoare, ele se leagă unele de altele. În continuare, în curtea interioară a Muzeului de Artă, unde se va lansa și cartea „Lauri pentru aleșii mei”, se desfășoară vernisajul expoziţiei de final al Taberei Internaţionale de la Călimăneşti. Această expoziţie de final a Taberei Internaţionale de Pictură „Vlaicu Ionescu”, aflată la cea de-a şaptea ediţie; este un câştig pentru cultura locală. La această tabără participă şi artişti care sunt prezenţi în cartea domnului Ioan Barbu. Este vorba de Marin Răducu, Dan Cioca, soţii Tarța, prof. univ. Nicolae Sava, Irina Sava şi alţi artişti plastici, despre care Nene, cum îi zicem noi, a scris de-a lungul timpului şi care au fost în diferite ocazii, la Râmnicu Vâlcea, cu ocazia unor acţiuni organizate de domnia sa.

La ora 17.30, va avea loc, aşa cum spuneați, vernisajul acestei expoziţii a Taberei de la Călimănești. Ce se oferă publicului, în continuare?

La 18.30, în saloanele interioare ale Muzeului de Artă are loc vernisajul expoziției „Cărările unei generaţii”, care cuprinde lucrări ale unei generaţii de aur din artele plastice româneşti contemporane. Este vorba de absolvenţii din 1967 ai Academiei de Artă din Bucureşti şi avem plăcuta bucurie să găzduim această expoziţie, foarte interesantă. 13 pictori importanți prezintă lucrări ale lor și, de asemenea, avem bucuria de a-i avea pe majoritatea dintre aceşti artişti prezenţi la Râmnicu Vâlcea. Deşi, bugetul instituţiei nu a permis lucrul acesta, dânşii au făcut un efort personal să fie prezenţi la acest eveniment remarcabil, aș zice unicat, pentru că, pe de o parte, grupează o generaţie, iar, pe de altă parte, scriem o pagină de aur în istoria artelor plastice româneşti. Ca o curiozitate, în această expoziţie este un pictor care face parte din ambele expoziţii: Dan Cioca. El este prezent și în cartea lui Ioan Barbu. Iată, aşadar, cum se leagă lucrurile între ele. Vor mai fi prezenţi soţii Cela şi Costin Neamţu, renumita Angela Tomaselli, care a fost sufletul acestei expoziţii şi din iniţiativa căreia s-a concretizat acest demers. Cu această ocazie i se va înmâna Trofeul „Cerurile Oltului”, atribuit cu ocazia ediției a III-a a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” de la Rm. Vâlcea.

După evenimentele de la Muzeul de Artă, ne vom muta cu toţii la Muzeul de Istorie, unde, la ora 19.30, va avea loc vernisajul  Salonului de fotografie al Fotoclubului „Floarea de colţ”. O acţiune pe care fotoclubul respectiv a iniţiat-o în urmă cu câţiva ani, ca urmare a unor discuţii pe care Ion Ciubotaru, preşedintele clubului de acum, le-a avut cu mine, hotărând  astfel să refacem aceste saloane de tradiţie. Şi, iată că, de fiecare dată, Muzeul Judeţean găzduieşte această expoziţie. Tot aici, la etaj, de la ora 20.00, va fi vernisată expoziţia „Amintiri vâlcene”,  aparținând Aureliei Drăghici Rogojinaru.

Trebuie să mai amintesc că, în seara zilei de sâmbătă, va avea loc la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” şi vernisajul expoziţiei Taberei de pictură „La Râmnic”, organizată de Sergiu Plop cu asociaţia lui, PlopArt, la care participă artişti plastici din Basarabia. La evenimente vor fi prezenţi artişti plastici din diverse ţări, participanţi la Tabăra de la Călimăneşti, dar şi criticul de artă Luiza Barcan, care va vorbi la vernisajul expoziţiei basarabenilor. Va mai fi prezent în Râmnic, la aceste evenimente, şi Leonard Velcescu, unul din bunii mei prieteni, care a făcut un doctorat în legătură cu statuile dacilor. Îl recomand presei pentru că este un om care are multe de spus.

Noaptea Muzeelor  își „va stinge” lumina la Galeriile de Artă…

…unde, ca de fiecare dată, membrii filialei noastre a Uniunii Artiştilor Plastici îi aşteaptă pe toţi cei care iubesc artele plastice în cadrul Salonului Judeţean de Artă. Iubitorii de frumos și artiștii, laolaltă, vor ciocni o cupă de şampanie şi vor petrece clipe minunate.

Vor mai fi multe evenimente şi foarte mulţi artiști plastici prezenţi la manifestările dedicate Zilei Imnului Național, pe care le organizăm şi anul acesta cu mult respect, cum am procedat şi, în anii trecuţi, dar acum, din păcate, cu un buget restrâns, chinuiţi, dar cu credinţa că facem lucruri interesante. Pentru vâlceni și pentru municipiul nostru.

Domnule președinte Gheorghe Dican, aveți proiecte de anvergură pentru viitor?

Eu tot visez că Râmnicu Vâlcea va fi gazda unui festival al artelor vizuale, pentru că toate celelalte genuri de artă au fost ocupate de alţii. Taberele şi expoziţiile care se organizează la Vâlcea mă îndreptăţesc să cred că ar fi o şansă ca, în viitor, Vâlcea să fie gazda unor evenimente de genul acesta, ţinând cont de faptul că există locuri interesante, spaţii bune pentru aşa ceva. Mă refer la cele de la Călimăneşti, Seaca, fără activitate, care, dacă nu produc nimic, măcar de acolo să pornească ceva. Am şi vorbit cu oficialităţile locale şi sunt de acord să organizăm, de exemplu, un salon naţional de artă. Am în vedere și Salina de la Ocnele Mari, unde, deja, au început să aibă loc întâmplări culturale interesante. Acesta este gândul meu. Dar va trebui să existe un proiect pentru Vâlcea, care să fie pornit. Dacă din punct de vedere economic nu reuşim să demarăm ceva de anvergură, şi observaţi că nu reuşim, ar trebui să începem în plan cultural, dar în care să creadă şi autorităţile locale şi pe care să le finanţeze. Sibiul, în momentul când s-a lansat în cultură, a ajuns Capitală Culturală Europeană, iar astăzi este și gazda unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume. Dacă nu vom merge pe ideea asta şi vom merge doar pe ideea să încercăm să facem câte ceva, pompieristic, nu ajungem departe. Emblema de forță a unui oraș o dă, se știe, cultura, întemeiată pe toate elementele ei, împletite armonios, într-o viață spirituală cu apetență de frumos și mai bine.