Manea- tributul primei victorii la Mondiale


faza_handbal18• România a reuşit să se impună cu mari emoţii împotriva Tunisiei, scor 30-28 (14-15 la pauză!), dar a pierdut pivotul Oltchimului pentru următoarele două meciuri

Primul meci al tricolorelor la mondialul brazilian a fost foarte aproape de a se încheia cu o mare surpriză. Tunisia, vicecampioana continentului „negru”, a demonstrat că cei doar câţiva ani ce au trecut de când România o învingea la 17 goluri diferenţă par a fi vremuri demult apuse şi, în partida de sâmbătă seara, a fost capabilă să ofere o replică foarte tăioasă fetelor noastre.

Încă din startul jocului, acţiunile sportivelor antrenate de Radu Voina nu prea s-au „legat” între ele pe faza de atac, în apărare linia de 9 metri nu reuşea să ţină piept incisivelor africane, totul culminând cu „ziua” mai puţin fastă în care s-a aflat goalkeeper-ul Tereza Tamaş. În minutul 8, scorul indica încă egalitate între cele două formaţii (4-4), deşi naţionala noastră pornea ca mare favorită. Nici până la jumătatea primei reprize România nu a reuşit să se distanţeze la mai mult de un gol diferenţă, Tunisia revenind de fiecare dată: 6-5 (minutul 10); 9-8 (minutul 17); 13-12 (minutul 24). Şi, dacă până în acest moment echipa Tunisiei a fost cea care „a alergat” în urma româncelor, ultimele minute ale primului act au produs schimbarea rolurilor între „actriţele” din teren, handbalis­tele din nordul Africii reuşind să stabilească scorul pauzei într-unul favorabil lor (15-14), printr-o lovitură de la 7 metri transformată cu siguranţă de interul Dhaoudy, în urma unei infracţiuni comisă de Daniela Băbeanu.

Repriza secundă a început şi mai modest pentru tricolore, acestea parcă resimţind mai acut ca niciodată pe faza de atac lipsa unor jucătoare exponenţiale naţionalei noastre, precum Ionela Stanca, Patricia Vizitiu sau Cristina Neagu. Tunisiencele „urcă” scorul în favoarea lor la un halucinant 17-14, prin Raja Toumi (minutul 32), ele reuşind să se păstreze în avantaj până în ultimul sfert de oră al meciului, minutul 46 fiind cel în care Ada Nechita reuşeşte în sfârşit să restabilească egalitatea (22-22). Aceeaşi Nechita pe faza de atac (trei goluri consecutive) şi siguranţa oferită de Talida Tolnai între buturi, „tranşează” partida în favoarea noastră (26-24, minutul 54). Chebbah mai oferă o ultimă rază de speranţă naţionalei africane (şi multe emoţii suporterilor români), reuşind să aducă scorul din nou egal cu doar 3 minute înainte de final (27-27), dar Adina Fiera cu două goluri şi Florina Chinteoan cu încă unul stabilesc rezultatul final al primului joc românesc pe tărâm sud-american, 30-28 pentru tricolore!

Programul României în Brazilia
 

Echipa noastră naţională se află repartizată, conform tragerii la sorţi, în grupa C a Campionatului Mondial, alături de selecţionatele Franţei, Braziliei, Japoniei, Cubei şi Tunisiei. În această fază, fiecare echipă a grupei va disputa câte o partidă cu toate celelalte adversare. Primele patru clasate se vor califica în faza superioară a com­petiţiei, denumită „optimi de finală”. Următoarele meciuri pentru reprezentativa noastră în faza grupelor sunt: România – Cuba (astăzi, 5 decembrie, ora 19.00); Româ­nia – Japonia (mâine, 6 decembrie, ora 21.15); România – Brazilia (8 decembrie, ora 23.45) şi România – Franţa (9 decembrie, ora 21.15). Toate aceste partide vor fi transmise în direct de postul de televiziune DolceSport; orele mai sus menţionate reprezentând ora locală a României în momentul de start al jocurilor din Brazilia.

Federaţia Internaţională de Handbal a introdus noi reguli pentru acest mondial

Campionatul Mondial din Brazilia aduce o serie de mo­dificări de ordin tactic şi tehnic pentru echipele partici­pante. Cea importantă dintre acestea face referire la nu­mă­­­rul de jucătoare pe care le poate folosi o naţională în tim­pul unei partide: maximul de 18 handbaliste care erau tre­cute pe „foaia de joc” a devenit acum 16 (spre exemplu, pentru meciul cu Tunisia, selecţionerul Radu Voina a fost nevoit să le lase pe Denisa Dedu şi Eliza Buceschi în afara băncii de rezerve). O altă noutate de ordin tactic este cea care per­mite unui antrenor utilizarea a trei time-out-uri în ca­­drul unui joc; în timp ce, şi partea comercială îşi face tot mai intens simţită prezenţa în sport, televiziunile fiind cele care au solicitat adăugarea a 5 minute suplimentare pau­zei din­tre cele două reprize ale unui meci, handbalistele având acum la dispoziţie, la fel ca şi fotbaliştii, o pauză de 15 minute!