Lupta cu flăcările continuă în masivul Cozia (2)



Elicopterul acţionează zilnic

foc6Ca urmare a solicitării inspectorului şef Adrian Mesescu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi a insistenţelor prefectului Mircea Nadolu, în zonă acţionează un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie. Trebuie spus că elicopterul adus de la Bucureşti este alimentat cu saci de apă şi material special pentru stingerea incendiilor pe stadionul din Călimăneşti, unde a fost stabilit cartierul general al echipelor de intervenţie. În acest sens, 8.000 de saci au fost procuraţi – urmare a intervenţiei prefectului Nadolu – de la Uzinele Sodice Govora şi de la o firmă privată din Râmnic.

Luptă cu focul, dar şi cu vântul

foc14În chiar imediata apropiere a releu­lui Cozia, pompierii militari alimentau din autospeciale recipientele de apă cu care angajaţii de la ocoalele silvice co­borau pe văi, pe marginile incendiului, pentru a-i limita proporţiile. „Muncim să stingem focul, dar şi să avem grijă să nu se întindă. Avem cordoane de izolare în toate zonele şi s-au făcut tăieri mecanice pentru a nu exista pericolul extinderii spre pădurea de răşinoase. După ce pleacă elicop­te­rul din zonă, oamenii noştri vor acţiona în tot perimetrul. Ne luptăm cu focul, dar şi cu vântul”, ne-a declarat inginerul Ciu­­chete de la Ocolul Silvic Călimă­neşti.

La ora închiderii ediţiei, echipele de intervenţie acţionau în acelaşi ritm susţinut pentru stingerea şi izolarea incendiului. Conform spuselor specialiş­tilor, focul se va stinge definitiv atunci când va ploua, deoarece acum – având în vedere prezenţa turbei uscată – sunt dificil de anulat toate „focarele”.