Lupta cu flăcările continuă în masivul Cozia (1)


• turba foarte uscată şi deasă a favorizat extinderea focului pe ambii versanţi de lângă releu • prefectul Nadolu coordonează echipele de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ocoalele silvice şi Parcul naţional Cozia • dintr-un elicopter sunt aruncaţi saci de apă şi material special pentru stingerea incendiilor • se fac mari eforturi pentru ca focul să nu se extindă spre pădurile de răşinoase

foc1Vineri după – amiază, în jurul orelor 17.00, autorităţile judeţene şi Inspec­toratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au fost anunţate că un incendiu a izbucnit în zona releului Cozia. La faţa locului au fost deplasate mai multe autospeciale ale ISU, iar pompierii militari au început lupta cu flăcările. Încă din noaptea de vineri, zecile de pompieri şi-au dat seama că vor avea mult de muncă în zona împădurită, deoarece rafalele de vânt nu au contenit nici ieri. În plus, turba foarte uscată şi deasă a favorizat extinderea focului pe ambii versanţi.

„Nişte nenorociţi care nu au avut grijă de foc!”

foc5Cinci hectare de pădure şi pajişte alpină sunt afectate de flăcările ce pot avea trei cauze: o ţigară aruncată de un nesăbuit, un foc de grătar ce nu a fost stins de turişti sau, mai grav, un piroman în zonă! Cum arătam mai sus, focul s-a propagat în golul alpin şi în pădurea de răşinoase, molid şi jneapăn din cauza rafalelor de vânt şi a turbei foarte uscată şi deasă, extinzându-se pe ambii versanţi. „Focul pleacă de sus, de pe versanţi, şi este dus pe văi de rafalele de vânt şi se propagă din cauza turbei uscate. Lucrăm toţi, nici nu ştiu câţi suntem, ne-au luat şi din concedii”, ne-a declarat unul dintre angajaţii de la Ocolul silvic Călimăneşti. Cum spuneam, de vineri noapte, zeci de oameni de la ISU, ocoalele silvice din Călimăneşti, Băbeni, Stoiceni, voluntari din comunele Sălătrucel şi Berislăveşti, precum şi angajaţi de la Parcul naţional Cozia duc o muncă titanică pentru stingerea focului. Unora dintre ei, din cauza fumului înecăcios şi a nopţilor nedormite, le-a venit rău. În plus, există pericolul de-a cădea pietre şi viaţa celor care muncesc pentru stingerea focului este în pericol. „Nişte nenorociţi care nu au avut grijă de foc!” răspund cei de la ocoalele silvice când sunt întrebaţi de cauza incendiului.

Incendiu localizat în punctele „Pereţii gardului”, „Colţii foarfecii”, „Scoaca ursului” şi „Bulz”

Ieri, în jurul prânzului, când ne-am deplasat la faţa locului alături de prefectul Mircea Nadolu, incendiul era localizat în punctele „Pereţii gardului”, „Colţii foarfecii”, „Scoaca ursului” şi „Bulz”. Pompierii, cei de la ocoalele silvice şi voluntarii munceau de zor pentru izolarea zonei incendiate, pentru ca focul să nu se propage către pădurile de răşinoase din zonă.  Prefectul Nadolu, care a fost prezent zilnic la faţa locului pentru a coordona activităţile de intervenţie, a fost informat cu privire la „focarele” de incendiu.
CONTINUARE…