Liceul „Petrache Poenaru” – zero promovabilitate


elevi5Bacalaureatul din toamnă a fost, așa cum au precizat zeci de voci, un dezastru. Chiar dacă Vâlcea ocupă ulti­mele locuri din clasamentul național privind gradul de promovabilitate, avem unități de învățământ unde, din to­talul elevilor prezenți la examen, mai mult de jumătate au obținut note de trecere. Astfel, în ceea ce privește re­zultatele parțiale ale celei de-a doua se­siuni a Bac-ului, în vârful clasa­men­tului se află Colegiul Național „Matei Basarab” sau fostul Liceu Pedagogic, unde din zece elevi prezenți, șase au trecut examenul, o promovabilitate de 60%. Urmează CN „Mircea cel Bă­trân”: au participat doi elevi și unul singur a trecut, promovabilitate 50%. 40% promovabilitate s-a înregistrat la Gru­pul Școlar „Antim Ivireanul”, 31% la Liceul Economic și 22% la Colegiul „Gib Mihăescu” din Drăgășani. Cea mai gravă situație s-a înregistrat la Liceul „Petrache Poenaru” din Bălcești unde, din cei 28 de elevi prezenți, niciunul nu a trecut examenul. Printre alte unități școlare cu promovabilitate foarte mică la Bac se numără: Liceul In­dustrial „Ferdinand I” – 5 elevi au pro­mo­vat din 183 (2,73%), Gr.Șc. „Căpitan Nicolae Pleșoianu” – din 210 elevi doar șase au trecut (2,85%) și Gr. Șc. „Henri Coandă” – din 180 de elevi, 13 au promovat.

„Era normal să ajungem la acest procent”

Conducerea Inspectoratului Șco­lar Județean Vâlcea se aștepta la o ase­menea promovabilitate, pentru se­siunea din toamnă a Bac-ului, luând în considerare mai mulți factori. „Cum, la examenul din vară am obținut locul III în clasamentul național la promova­bi­litate, nu ne-au rămas pentru această sesiune prea mulți copii pregătiți. Am organizat și meditații pentru cei care au picat Bac-ul sau nu s-au prezentat, dar nu am avut decât 18 elevi prezenți la fiecare cerc. Ei au fost cei interesați, în rest, prea puțini și-au dat silința. Era normal să ajungem atunci la acest procent de promovabilitate. Dacă nu înveți, n-ai nicio șansă să treci. Să nu se fi așteptat la coborârea ștachetei”, a precizat Gabriela Ene, inspector școlar șef IȘJ Vâlcea.

12,9% Bac-ul la „Oltchim”, mai mult ca-n vară

La Grupul Școlar „Oltchim”, pro­mo­­vabilitatea la Bacalaureatul din aceas­tă toamnă a fost de 12,93%, pes­te media județului, care a fost de 11,62%, dar mai mult ca-n prima se­siune din vară. Chiar și directorul uni­tă­ții, prof. Florin Smeureanu, recu­noaș­te că este vorba despre un de­zas­tru: „Există, însă, mai mulți factori ce au dus la această situație: Ministerul, instituțiile școlare, familia, elevii…Mă așteptam la rezultate slabe, în condițiile în care, acum s-au prezentat doar cei ce nu au obținut note de trecere, cei cu corigențe, cu situații neîncheiate la învățătură…”.

Viață grea pentru unii profesori…

Nu se anunță o viață prea bună pentru dascălii ai căror elevi au avut note bune în școală, dar la Bac au dat-o în bară. Șefa învățământului vâl­cean, Gabriela Ene, a decisă să pună la punct profesorii ai căror elevi „au dat randament” la ore, dar nu au trecut Bac-ul: „Am solicitat o comparație a notelor din clasă și a celor de la Bac. Dacă un elev a avut 9 în școală, la matematică, dar a picat Bac-ul, sunt probleme cu profesorul acelui domeniu. Dacă avea 5 și nu a luat examenul, atunci totul e explicabil. Suntem dispuși să facem și excursii la fața locului. Nu în toate cazurile, vina aparține elevilor”.