„Let’s culture together” a strâns 100 de participanți


• tehnica plierii, metoda artistică predată

Săptămâna trecută, la sediul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivirea­nul” Vâlcea s-a desfășurat primul atelier de creaţie din cadrul pro­iectului „Let’s Culture Together”, proiect finanţat prin programul Tandem Europe. Scopul work-shop-ului a fost acela de a-i fa­mi­lia­riza pe participanţi cu tehnica plie­rii, o metodă artistică ce utili­zează ca material de lucru cartea.

Trei activități concrete

Pentru cei aproape 100 de elevi, profesori și artişti amatori participanţi s-au organizat patru work-shop-uri pe parcursul întregii zile, având următoarele activităţi:
1.Plierea paginilor – tehnică de redare artistică a subiectelor sociale din lectura tinerilor
2.Hamlet – lectura operei shakesperiane în interacţiune cu utilizatorii TwLetteratura
3.Prezentarea de către tineri a proiectelor la care vor lucra şi organizarea echipelor de proiect
Participanţii şi-au propus să realizeze, pe parcursul acestui an, o expoziţie de artă utilizând tehni­cile de exprimare artistică deprinse în cadrul workshopurilor Let’s Cul­ture Together. Prin aceasta, tinerii vor aduce în atenţia comunităţii problemele cu care se confruntă şi vor sublinia importanţa lecturii în ceea ce priveşte înţelegerea aspec­telor sociale.

Ce își propun tinerii?

În următoarea perioadă, tinerii participanţi vor încerca să concre­tizeze temele din cărţile pe care şi le-au ales pentru lectură. Titlurile alese sunt următoarele: „Hamlet” de W. Shakespeare, „Procesul” de F. Kafka, „O întâm­plare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de M. Haddon, „Litera sta­cojie” de N. Hawthorne, „Meseria de a trăi” de C. Pavese, „Foamea” de Knut Hamsun, Poeziile lui Mihai Eminescu, 1984 de Orwell, „Mitul lui Sisif” de Albert Camus, „Memo­riile lui Hadrian” de M. Yourcenar, „Şi fluturii sunt liberi” de L. Gershe.

Câteva cuvinte despre proiect

Proiectul „Let’s Culture Toge­ther” urmăreşte exploatarea di­men­siunii artistice a cărţii ca reper al relaţiei dintre cititor şi lectură. Activităţile desfăşurate se axează pe punerea în valoare, într-un mod artistic, inedit, a subiectelor sociale conţinute în cărţi de beletristică. Proiectul poate fi considerat un tandem cultural între Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâl­cea şi Associazione Culturale Twitteratura din Milano, Italia care se desfăşoară pe parcursul unui an. Proiectul este finanţat integral prin programul Tandem Europe.