Legea vânătorii s-a modificat, numărul mistreților este mare


„Modificarea legii vânătorii nu a produs efectele aşteptate de agricultori cu privire la numărul mistreţilor, care în continuare rămâne foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita – Adrian Oros.
„Legea vânătorii a fost schimbată, nu atât cât miaş fi dorit eu ca, ministru al Agriculturii, eu ca medic veterinar. Sunt conştient că încă numărul mistreţilor este prea mare şi aceşti mistreţi pe lângă faptul că contribuie la răspândirea pestei porcine africane, sunt un rezervor de virus decât un vector, dar principalul vector este samsarul. Acest lucru s-a observat foarte uşor în perioada de urgenţă când a fost restricţionată circulaţia oamenilor şi când numărul de focare a scăzut, brusc. Totuşi, mistreţul este un vector şi un factor pentru pesta porcină africană, dar produce pagube foarte mari fermierilor în producţia vegetală pentru că numărul acestor mistreţi e foarte mare. Eu am făcut deseori apel la proprietarii fondurilor de vânătoare pentru că legea nui poate obliga să vâneze mai mult decât cota pe care o au, dar trebuie să fie şi o dorinţă a lor şi o responsabilitate a celor care gestionează aceste fonduri de vânătoare. Ei trebuie să se gândească că aceste fonduri de vânătoare, sigur sunt făcute ca să fie gestionate şi ei să aibă profit, dar în cazuri extreme trebuie să acţioneze şi ei. Ori acest lucru nu-l fac şi o să continui să pun presiune pe aceşti proprietari ai fondurilor de vânătoare”, a mai declarat ministrul Oros.
El a mai subliniat că România, continuă să rămână un mare importator de carne de porc. „Noi produsele de bază le putem produce în cantităţi suficiente, mai puţin carnea de porc. Avem un deficit al cărnii de porc sau mai corect spus, în România se produce în sistem industrial, nu ceea ce cresc gospodarii în fiecare curte, părinţii şi bunicii noştri, doar între 20-25% din consum. Restul este importat! Pentru celelalte produse de bază, produse care nu se fac în România – citrice, cafea sau alte produse alimentare trebuie importate întotdeauna”, a mai spus Oros.
Ministrul Agriculturii a menţionat că prin Programul Naţional Strategic se intenţionează o schimbare de abordare, iar producţia primară să fie integrată pentru a spori valoarea de piaţă. „În Programul Naţional Strategic, tocmai acest lucru dorim să-l facem, adică să schimbăm paradigma. Pentru că România în anii în care a avut cele mai bune producţii am avut cel mai mare deficit comercial la produsele agroalimentare. Cu alte cuvinte, România exportă subvenţii! Pentru că noi exportăm boabe cereale şi animale vii şi importăm hrană procesată cu valoarea adăugată mare. Anul trecut (2019 ), deficitul comercial a ajuns la minus 1,4 miliarde euro. Acest deficit a apărut pentru prima dată în 2016, după care a crescut. Sigur, dacă ne referim doar la ţările UE, deficitul este 2,4 miliarde euro, doar că recuperăm prin acele exporturi de animale vii şi cereale, recuperăm de la ţările terţe, în general din ţările Golfului, unde mai mult exportăm şi nu importăm. Dar oricum suntem pe deficit. Una din priorităţile noastre e şi finanţarea, chiar în perioada aceasta de tranziţie, 2021-2022, finanţarea pe fosta măsură 4.2, a capacităţilor de depozitare şi procesare, pentru că aici suntem foarte deficitari. A fost stimulată producţia primară, şi mai puţin integrarea producţiei”, a conchis Oros.
Sursă text: Agerpres