Legea asigurărilor pentru șomaj a fost modificată


Legea 76/2016 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă a fost modificată prin OUG nr.60/28.09.2016, apărută în Monitorul Oficial nr. 773/04.10.2016. Care au fost premisele modificărilor aduse? Potrivit datelor furnizate de către Marius Năfliu, director interimar AJOFM Vâlcea, este vorba despre deficitul de forță de muncă din anumite regiuni, stimularea mobilității interne, întoarcerea lucrătorilor români din spațiul UE/SEE, integrarea pe piața muncii a tinerilor, a șomerilor de lungă durată, a persoanelor cu dizabilități, absorbția fondurilor europene prin mecanismul de tip necompetitiv din programul POCU. S-au adus adăugiri la capitolul „Tânăr NEET” (tânărul care nu este angajat, nu este inclus într-un program de educație sau trainning). Este vorba de a fi luați în considerare tinerii între 16-24 ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ, nu participă la activități de formare profesională. S-au adus modificări privind profilarea șomerului. Este vorba despre încadrarea șomerilor pe nivele de ocupatibilitate: ușor, mediu, greu și foarte greu ocupabil. Tot modificare a fost adusă și îndrumării procesului de integrare. Mai precis, persoanele greu și foarte greu ocupabile pot fi îndrumate, gratuit, pe o perioadă de trei ani, în procesul de integrare socio-profesională la noul loc de muncă, cu acordul angajatorului. Prima de activitate a șomerilor, respectiv art.73.2, a adus adăugire. 500 lei se va acorda pentru șomerii neindemnizați care se angajează pe o perioadă mai mare de trei luni.
S-a făcut modificări și la art.74 privind prima de încadrare acordată șomerilor. Înaintea modificării, se acordau 1.000 lei pentru șomerii care-și găseau loc de muncă la peste 50 km de domiciliu. Acum, se dau 0,50 lei/km/zi, maxim 55 lei/zi, pe o perioadă de maxim 12 luni, pentru șomerii care se încadrează într-o localitate aflată la peste 15 km de domiciliu/reședință. Și subvenționarea absolvenților a suportat modificări. Înainte, în art 80, se specifica că se acordă 500 lei/lunar/12 luni pentru un absolvent cu studii profesionale; 600 lei/lunar/12 luni pentru un absolvent cu studii medii și 750 lei/lunar/12 luni pentru unul cu studii superioare. Acum, se vor acorda și 900 lei/lunar/12 luni sau 18 luni pentru absolvenții cu dizabilități.
Un șomer de peste 45 ani, susținător unic al familiei monoparentale, persoană cu handicap, tânăr NEET nu va mai primi 500 lei/lunar/12 luni, ci 900 lei/lunar/12 luni. Tot 900 lei/lunar/12 luni primesc și șomerii care mai au cinci ani până la pensie, față de 500 lei cât se acorda înaintea modificării.