La start – exerciţiul bugetar european 2014-2020: vom avea multe fonduri nerambursabile, dar trebuie ţintite şi cu multe proiecte


Datele statistice oficiale care ne-au parvenit în ultimele zile ne confirmă că, până la sfârşitul anului trecut, rata de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile a atins pragul de 33,47%, anul 2013 fiind perioada în care s-au atras mult mai mulţi bani decât în toţi cei 5 ani anteriori la un loc. A fost, deci, o perioadă cu urcuşuri, dar şi cu coborâşuri, însă ea a permis acumularea unei bune experienţe în ceea ce priveşte identificarea deficienţelor de organizare şi aplicare a soluţiilor, fapt ce va crea largi posibilităţi în adoptarea unei viziuni mai pragmatice în raport cu atragerea banilor alocaţi de Comisia Europeană.

Ceea ce s-a realizat anul trecut este categoric un succes, dar încă departe de a fi dat satisfacţii depline. Încă au mai rămas de perfectat câteva elemente din reforma sistemului de implementare prin îmbunătăţirea procedurilor, reducerea birocraţiei, cursivitatea etapelor şi a rambursărilor.

Tot din experienţa perioadei expirate mai trebuie reţinută şi nevoia de a crea un flux alert al rambursărilor către beneficiari şi a unui buget consolidat pentru susţinerea investiţiilor. Numai în felul acesta, de exemplu, vom reuşi să atragem în 2014 cele 6,5 miliarde euro programate în scopul atingerii pragului de absorbţie de 60% din fondurile alocate pentru exerciţiul bugetar expirat la sfârşitul anului trecut.

De altfel, Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, personal doamna ministru ROVANA PLUMB, a dat asigurări că beneficiarii care au proiecte în derulare finanţate pe POS Mediu vor continua să primească rambursări parţiale, pe etape, din fondurile europene, pentru stadiile intermediare de execuţie a lucrărilor în baza unor scrisori de garanţie bancară. Pe această cale, ei vor avea la dispoziţie resursele financiare necesare pentru implementarea proiectelor, dar în acelaşi timp, vor fi sprijiniţi şi în direcţia accelerării ritmului de absorbţie a fondurilor. În plus, Guvernul a pus în aplicare şi o măsură în sensul că beneficiarii cu proiecte şi suport financiar UE să nu achite restanţele pe care le au la buget dacă nu şi-au primit banii de la fondurile europene în termen de 90 zile.

Potrivit calendarului stabilit cu Uniunea Europeană, până la sfârşitul acestei luni urmează să aibă loc transmiterea oficială a Programelor Operaţionale pe care Comisia Europeană va trebui să le aprobe, tot oficial, în cursul lunii martie a.c. Trebuie, de asemenea, precizat că, spre deosebire de perioada anterioară 2007-2013 când autorităţile de management au funcţionat la nivelul fiecărui ministru, de-acum, aceste organisme vor opera doar în trei ministere, respectiv Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

O altă importantă măsură care merită luată în considerare încă din startul noului exerciţiu bugetar european se referă la posibilitatea creării şi dezvoltării unui portofoliu de proiecte majore care să acopere de pe acum cel puţin jumătate din alocarea financiară până în anul 2020. Totodată, nimic nu va mai împiedica mărirea pragului de supracontractare prin elaborarea şi depunerea unor proiecte suplimentare, luând ca element de experienţă şi bună practică evoluţia anterioară a Programului Operaţional Regional care ne-a permis să sporim gradul de absorbţie pe seama proiectelor menţinute în conservare.

Succesele viitoare nu vor veni de la sine. Toţi cei care, direct sau indirect, suntem implicaţi în atragerea fondurilor, de la preşedintele Consiliului Judeţean până la ultimul primar, avem datoria să abordăm cu maximă seriozitate şi responsabilitate problemele absorbţiei de bani europeni, mai ales pe seama dezvoltării capacităţii administrative. Venim din urmă şi cu o bună experienţă dacă ţinem seama că noi, vâlcenii, am realizat proiecte foarte serioase, încât, azi, oricine poate să constate nivelul, numărul şi calitatea proiectelor convertite în fonduri europene aduse în judeţ.

dr. ing. Ion CÎLEA,

preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea