„La ședința CJ Vâlcea, dezbat problema finanțării «Posada – 1330»”


• susține liberalul Ion Sandu, primar comuna Perișani • Klaus Johannis, președintele țării, printre invitații de seamă

Pe data de 23 octombrie, alesul local din Perișani, Ion Sandu, va dezbate în plenul ședinței CJ Vâlcea, situația finanțării evenimentului Posada – 1330. Despre tradiționala acțiune care, anul acesta, marchează 685 de ani de la Bătălia de la Posada, din 1330, am vorbit cu alesul local din Perișani:

– Domnule primar, vă pregătiți de o nouă acțiune marca Posada – 1330, moment în care se va face recepția a două obiective importante.

Într-adevăr, în zilele de 7 și 8 noiembrie, se va face recepția podului care face legătura cu Centrul de Informare Turistică. Podul are o lungime de 10 metri și va deservi, așa cum am precizat, Centrul turistic.

– Sunt persoane care contestă investiția sau, mai bine spus, locul amplasării centrului, pe o insulă, înconjurat de ape…

Așa este. Sunt persoane care spun că am avut un curaj nebun să amplasez un obiectiv chiar în mijlocul apelor. S-au făcut, însă, tot felul de studii și pot cu semnătura la notar pentru acest curaj, pentru toată munca depusă…În iulie 2014, când au dat năvală apele, și nu era nimic construit în zonă, n-au fost probleme. Pe acea insuliță, nu a ajuns apa. Cum ar putea ajunge acum, când s-au ridicat ziduri de sprijin, s-a lucrat????

– Organizarea celei de-a XV-a ediții a evenimentului Posada – 1330 vă răpește tot timpul…

Organizarea nu este ușoară, mai ales că-n ultima perioadă s-au mai schimbat unele lucruri. Vorbim acum de certificarea bătăliei din 1330 pe aceste meleaguri, de prezența unor academicieni. M-am ocupat personal de investiții de teamă să nu iasă ca la carte, lucru ce m-a obligat să muncesc mai mult.

– Invitația la eveniment este destul de stufoasă. Ce conțin paginile?

La simpozionul ca va avea loc sâmbătă, 7 noiembrie, sunt invitați profesori de istorie, academicieni, toți fiind trecuți în acele pagini. Sunt oameni care au avut un cuvânt de spus legat și de cartea ce va fi lansată. O altă pagină din invitație,. Pagina 4, este rezervată imaginilor cu depresiune unde a avut loc bătălia, apoi, în pagina 5, găsim statuia lui Basarab I, statuie care va reaminti tuturor că el a fost cel care a pus capăt gloriei lui Carol Robert de Anjou, în sângeroasa bătălie din 1330.

– Cum v-ați descurcat cu finanțarea acestui eveniment?

Cu banii e o problemă. Am fost puțin neatent și nu prea ne mai descurcăm acum, pe ultima sută de metri. Am cheltuit banii cu lucrări ce țin de infrastructură, pod, centrul turistic, primărie…Au mai intervenit și lucrări suplimentare și, uite așa, a trebuit să mai luăm fonduri și din buget. Nu ne-au mai rămas bani suficienți pentru a extinde sărbătoarea.

– Veți avea o intervenție vineri, 23 octombrie, la CJ Vâlcea…

Așa este. Voi susține în plenul ședinței CJ situația finanțării acțiunii. Practic, tot ne-ar costa 1 miliard lei vechi. Numai lansarea cărții ajunge la 500 de milioane lei vechi. Sper ca și CJ Vâlcea să aibă o contribuție majoră în condițiile în care promovăm un eveniment de marcă pentru județ…

– Dați-ne câteva detalii legate de programul acțiunii care se va întinde pe două zile…

Sâmbătă, ora 11.00, la Căminul Cultural va avea loc lansarea, iar duminică, la ora 10.00, se va da start deschiderii oficiale a evenimentului. Va avea loc o ședință festivă a Consiliului Local Perișani, vor fi susținute comunicări științifice, elevii vor trece printr-o competiție județeană, iar totul se va încheia cu o paradă militară.

– Am înțeles că, printre invitații de seamă, se va afla și președintele țării, Klaus Johannis…

Prin intermediul prefectului, a fost trimisă o invitație și președintelui României, Klaus Johannis. Sper să onoreze cu prezența sa acest eveniment, important nu doar pentru comunitatea din Perișani, nu doar pentru Vâlcea, ci pentru întreaga țară.