La Muzeul de Istorie, exponatul lunii noiembrie este „Cărămida cu inscripție”


O cărămidă cu inscripție în limba română, dar cu alfabet chirilic este exponatul lunii noiembrie la Muzeul de istorie Vâlcea. Aceasta a fost descoperită în anul 2008 cu ocazia cercetărilor arheologice preventive de la Biserica de lemn din Grușetu, comuna Costești derulate de colectivul de arheologi ai Muzeului Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea (responsabil: Mariana Iosifaru, membrii în colectivul de cercetare: Ion Tuțulescu, Claudiu Tulugea, Ovidiu Părăușanu).
Biserica Adormirea Maicii Domnului, monument istoric (cod LMI:VL-II-m-B-09731), a fost construită de Kir Constandie Voievod (1793-1796;1799-1801), cu blagoslovenia lui Kir Nectarie, episcopul Râmnicului (1792-1812). În ceea ce privește datarea, părerile sunt împărțite în funcție de cei care s-au ocupat de istoria acestei biserici, fiind menționați anii: 1709, 1740, 1751. Este posibil să fi existat și o altă biserică, mai veche, dar nu aici, pentru că arheologic nu a fost găsit un nivel mai vechi de începutul sec. al XIX-lea.
În șanțul săpat de jur împrejurul bisericii, lat de un metru și adânc tot de un metru, trasat pentru consolidarea fundațiilor bisericii, au fost descoperite șase morminte, cărămida provenind din mormântul M.2. Acesta era poziționat lângă fundația de pe latura de sud, în dreptul naosului, la -0,55 m adâncime, având lungimea de 1,70 m, cu o cărămidă la capul scheletului, purtând inscripția: „1851 mart 1…/ Aice să odihnește/Popa Cărstia ereu”. Exponatul este în stare bună de conservare. Dimensiuni: L: 26 cm; l: 13 cm; gr: 4 cm.
Informațiile prezentate ne-au fost oferite de către reprezentanții Muzeul de Istorie Vâlcea.