La mulți ani, bravi pompieri!


Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, ieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv: între orele 10.00 – 13.00, cetăţenii au vizitat atât unitatea din Rm. Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, cât şi subunităţile din: Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, Brezoi, Govora, Grădiştea şi Măciuca, prilej cu care au aflat detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare. La ora 11.00, pe platoul inspectoratului, s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea, s-a oficiat o slujbă religioasă pentru eroii pompieri.
Recompense pentru cadrele militare: înaintarea în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim: la gradul de plutonier adjutant: Predulete Robert Florin, Serafim Gheorghe Cristian, Vizantie Ion, Vană Horațiu Marian, Sandu Nicolae, Păunescu Gheorghe și Puiu Costel; Diplome de merit, oferite de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al judeţului Vâlcea, echipajului care a ocupat locul 10 la Competiția Mondială de Descarcerare și Prim-Ajutor (World Rescue Challenge). Echipajului care a ocupat locul I la Competiția Naţională de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat la proba „Acordarea primului ajutor calificat”, format din: Plt. adj. şef Nuţă Cecilia – coordonator lot şi concurenţii: Plt. maj. Cârciumaru Cristian, Plt. maj. Gavrilei Lucian, Plt. maj. Ciortan Ovidiu; Diplome de onoare, oferite de Agenda pompierului s-au acordat, în semn de recunoştinţă pentru îndeplinirea exemplară a misiunilor, următoarelor cadre: plutonier adjutant șef Orleanu Constantin; plutonier major Petre Mihai; plutonier major Dumitru Cristian; plutonier major Capezanu Cristian.
Premierile competiţiilor sportive: Campionatul de minifotbal a fost câştigat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, locul doi s-a clasat, Centru de Pregătire pentru Geniu Panait Donnici, iar pe locul trei s-a clasat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea.
La campionatul de minifotbal intern locul I a fost ocupat de Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea, locul II de Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani şi pe locul III s-a situat Reședința Unității.
Campionatul de tenis de masă intern a fost câştigat de Plt. Adj. Popescu Remus, plt. adj, Stroe Nicolae, mr. Florea Marian-Alin.
Campionatul de fotbal-tenis între instituțiile publice locul I a fost ocupat de ISU Vâlcea, locul II de Centrul de Pregătire pentru Geniu Panait Donici, și locul III Serviciul Roman de Informații Vâlcea.
La campionatul de tenis de câmp intern locul I a fost câştigat de ing. Crivoi Dan, locul II de plt. Adj Vătășoiu Mirel și locul III Mr. Decu Marian.
Probele de la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă au fost câştigate, astfel: la „Scara de fereastră”: locul I a fost ocupat de plt. maj. Teleşpan Claudiu, locul II de plt. maj. Cîrstian Gheorghe, locul III de plt. Obogeanu Marius; iar la „Pista cu obstacole pe 100 de metrii”: locul I a fost câştigat de plt. Obogeanu Marius, locul II plt. Burlan Marian-Nicolae şi locul III plt. maj. Cîrstian Gheorghe.
La campionatul de Pescuit Sportiv Intern, locul I a fost ocupat de echipa compusă din (plt.adj. Ilinca Gheorghe și plt. maj. Mecu Victor); locul II de echipa (plt.adj. Stroe Nicolae și plt. maj. Drăgoescu Florin); iar locul III echipa formată din cpt. Urluială Marius și cpt. Zoican Marius.
Defilarea cadrelor prin faţa autorităţilor a completat agenda evenimentului festiv.
Ziua a fost încheiată cu executarea exerciţiilor demonstrative: „Scara de fereastră”, „Dispozitivul de intervenţie”, descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat şi utilizarea platformei de lucru la înălţime.
În data de 20.09.2017, începând cu ora 11.00, se va oficia o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia – comuna Ioneşti.
Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Căpitanul postmortem Dumitru Croitoru, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice. De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) Dumitru Croitoru”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.