La finalul lui 2013 și începutul lui 2014, 9 localități vâlcene au fost afectate de alunecări de teren


• DC 38 Urși – Obogeni are nevoie de ample lucrări de refacere • stația de epurare din Dăești, în pericol! • locuințele sociale a șapte familii din Băile Govora stau să cadă 

Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâl­cea au analizat, în cadrul ultimei întruniri, feno­me­nele și pagubele înregistrate în județ, din data de 8 octombrie 2013 și până-n prezent. Nouă localități vâlcene s-au lovit de alunecări de teren și alte urmări ale calamităților. 

În Voineasa, au fost identificate două situații de urgență. Pe DC 175 A, pe fondul precipitaţiilor înregistrate în ultima perioadă, zidul de sprijin situat pe malul stâng al pârâului Voineşiţa, cu rol în consolidarea platformei drumului, a fost deteriorat pe o lungime de cca. 50 ml, iar în satul Valea Măceşului, în zona adiacentă unui obiectiv turistic, apele râului Lotru au produs o eroziune pe malul drept, pe o lungime de cca.30 m, fenomenul manifestându-se la o distanţă de cca. 10 m de construcţie.

În Stoileşti – pe DC 38 Urşi – Obo­geni, aflat în proces de modernizare în cadrul Proiectului “Refacerea şi Moder­nizarea infrastructurii rutiere afectate de inundaţiile din anul 2010 în comuna Stoileşti, judeţul Vâlcea”, finanţat prin PNDR – măsura 322 d,  urmare  precipitaţiilor din ultima perioadă, s-au constatat mai multe degradări, fiind necesară executarea unor lucrări ample.

De asemenea, tot pe raza localităţii Stoileşti, pe DC 39 Bulagei – Geamăna, aflat în proces de modernizare în cadrul Proiectului “Refacerea şi Modernizarea infrastructurii rutiere afectate de inun­daţiile din anul 2010 în comuna Stoileşti, judeţul Vâlcea”, finanţat prin PNDR – măsura 322 d, la pichetul 109 este nece­sară executarea unor lucrări de siguranţă a traficului rutier pe o lungime de circa 100 metri prin montarea unui parapet metalic.

În comuna Dăeşti – eroziunea de mal drept, pusă în evidenţă la începutul lunii octombrie, s-a accentuat, afectând o proprietate privată şi punând în pericol podul de pe DJ 703 L, staţia de epurare a localităţii, un drum de interes local recent modernizat şi un punct de transformare aparţinând CEZ Distribuţie.

În Băile Govora – au fost identificate două situaţii de urgenţă, respectiv: pe strada Horia Cloşca şi Crişan, nr.7, se află un imobil cu destinaţie locuinţe so­ciale, unde trăiesc şapte fa­milii, proprie­tatea Consiliului Local al ora­şu­lui Băile Govora. Imobilul este com­pus din subsol, parter, etaj şi mansardă, având o vechime de cca. 80 de ani. Învelitoarea din tablă, ca urmare a vechimii, s-a degradat deter­minând infil­trarea apei provenite din precipitaţii la toate nivelurile imobilului, fapt ce pune în pericol siguranţa locatarilor şi bunurilor acestora, existând riscul de prăbuşire a planşeului de la ultimul etaj, iar pe strada Eroilor, torenţii Rogojinoiu şi Bârlogeanu,  au provocat eroziuni de maluri ce au con­dus la instabilitatea terenului, fiind nece­sară întocmirea documen­taţiei pentru efec­tuarea lucrărilor de punere în sigu­ranţă a zonei.

Nici comuna Păuşeşti – Măglaşi nu scapă de probleme.  În satul Coasta, există un torent ce colectează apele de pe versant, acestea traversând mai multe proprietăţi private, existând riscul ca ele să fie inundate în perioadele cu precipitaţii abundente. Având în vedere că zona respectivă se caracterizează printr-un exces de umi­ditate provenit atât din apele pluviale cât şi din izvoarele existente, este necesar executarea unor lucrări de preluare şi dirijare a apelor din zona de risc.

În Râmnicu Vâlcea – pe DN 7 (Calea Bu­cureşti), la km 173+900 – 174+000, pe partea stângă, pe o lungime de cca. 100 ml, nu există  rigole de colectare şi diri­jare a apelor pluviale provenite de pe plat­forma drumului naţional, existând riscul ca în perioadele cu precipitaţii abun­dente  gospodăriile cetăţenilor din zo­na respectivă să fie afectate, fiind astfel necesară executarea unei rigole ca­rosabile de către administratorul dru­mu­lui național.

În localitatea Nicolae Bălcescu – pe DJ 678D, Galicea – Muzeul Nicolae Băl­cescu (16,900 km) care realizează legă­tura între satele Valea Râului (Gali­cea) şi Dosul Râului (Nicolae Bălcescu), în punc­tul “La Dicu”, platforma drumului a fost prăbuşită pe o lungime de cca. 100 m de către un fenomen sever de eroziune de mal produs de apele râului Topolog, circulaţia pietonală şi auto fiind întreruptă. Fenomenul de eroziune de mal a afectat grav şi conducta de apă potabilă amplasată adiacent drumului şi a pus în pericol reţeaua de alimentare cu energie electrică a satului Dosul Râului (doi stâlpi de joasă tensiune – cca. 2 m de albia minoră a râului).

Oteşani – în zilele de 24 şi 25 noiembrie 2013, cand au fost înregistrate cantități de precipitații de cca 40 l/mp/24h, apele râului Luncavăț au produs un fenomen de eroziune de mal drept ce a afectat pe o porțiune de cca 30-35 m, platforma drumului comunal D.C. 116 C Oteșani-Cârstăneșți, în dreptul gospodă­riei familiei Căpățână Gheorghe, circu­lația auto desfășurându-se cu dificultate. 

Ocnele Mari – pe strada Pinilor, nr. 56-58, într-o zonă cuprinsă între albia pârâului Sărat şi terasamentul căii ferate uzinale ce deserveşte Exploatarea Minieră Rm.Vâlcea, au fost identificate două imobile ce prezintă crăpături în pereţi, cu implicaţii în ceea ce priveşte siguranţa în exploatare a construcţiilor. În zonă nu s-au constat semne vizibile ale unei alunecări de teren, comisia formată din specialişti CJSU propunând întocmirea unui studiu geotehnic care să pună în evidenţă cauzele degradării construcţiilor. Până la efectuarea acestui studiu, imobilele vor rămâne în monitorizarea CLSU Ocnele Mari.