Județul este condus ilegal!?


La începutul acestei săptă­mâni, prefectul Dumitru Cornoiu a câștigat bătălia de la Curtea de Apel Piteşti cu liberalii din Consiliul Județean. Astfel, instanța arge­șeană a anulat recursul formulat de Consiliul Judeţean Vâlcea, Stăncu­lescu Victor, Gică Păsat, Ştefan Prală, Victor Popescu, Mihaela Andre­ianu, Romulus Bulacu, Gheoghe Folea, Cristi Iliescu, Iuliana Moise, Remus Petrescu, Mircea Poe­naru, Aurel Simion, Dumitru Tără­şenie. În hotărârea nr. 78/90/2015 a Curții de Apel Pitești se arată: „Anulează recursul intimaţilor ca netimbrat. Respinge recursul Con­siliului Judeţean Vâlcea ca nefondat. Definitivă”. Vă reamin­tiți, probabil, că, la începutul anului trecut, prefectul a atacat în contencios administrativ hotărâ­rea CJ prin care Gheorghe Păsat și Romulus Bulacu au fost aleși în fruntea Consiliului Judeţean.

Sunt valabile hotărârile nr. 8, 9 și 10 din 6 ianuarie 2015?

Replica CJ a venit și arată că, până în prezent, conducerea Con­siliului Județean Vâlcea „nu a fost asigurată în baza celor trei Ho­tărâri atacate de prefect, întrucât prin Hotărârile nr. 2, 3 și 4 din 06.01.2015 CJV a luat act de încetarea prin demisie a manda­telor de vicepreședinte, de vice­pre­ședinte cu atribuții de Preșe­dinte și de consilier județean de­legat să îndeplinească temporar atribuțiile vicepreședintelui. Ulterior, prin Hotărârile nr. 8, 9 și 10 din 06.01.2015 au fost aleși în funcțiile respective Gheorghe Păsat și Romulus Bulacu. În consecință, aceștia își exercită mandatele legal în baza Hotărârilor CJV nr. 8, 9 și 10 din 06.01.2015 care nu au mai fost atacate de Prefectul Județului Vâlcea la Instanța de contencios administrativ”. Și prefectul Cornoiu a transmis punctul de vedere: „În urma soluţionării recursului formulat de Consiliul Judeţean şi de către un grup de 13 consilieri judeţeni, împotriva sentinţei nr.1547 din 18.09.2015 pronunţată de Tribunalul Vâlcea,Curtea de Apel Piteşti a dispus, prin Hotărârea nr.402 din 7.03.2016, respingerea recursului declarat de Consiliul Judeţean Vâlcea ca nefondat şi anularea ca netimbrat a recursului celor 13 consilieri judeţeni. Prin acţiunea prefectului ce a făcut obiectul dosarului nr.78/90/2015 s-a solicitat anularea Hotărârilor nr.131, 132 şi 133 din 19.12.2014 , adoptate de Consiliul Judeţean Vâlcea, cu nerespectarea prevederilor art.46 alin.1 din Legea nr.215/2001 Legea administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În momentul în care vom fi în posesia deciziei nr.402/2016 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, instituţia noastră va aduce la cunoştinţă considerentele instanţei care au condus la soluţia respingerii recursului şi eventualele măsuri ce se impun”.
Acest scandal care nu va rămâne fără urmări a pornit în toamna anului 2014, după decesul lui Ion Cîlea. Postul acestuia a devenit vacant, iar consilierii județeni s-au reunit pentru prima dată, în acest caz, în data de 12 decembrie 2014. Pe ordinea de zi a ședinței respective au fost trei puncte care au legătură cu subiectul: 1. proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreședinte care să exercite atribuțiile președintelui Consiliului Județean Vâlcea pentru conducerea ședinței; 2. proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreședinte care să exercite atribuțiile președintelui; 3. proiect de hotărâre privind delegarea unui consilier județean care să îndeplinească temporar atribuțiile vicepreședintelui ce a fost desemnat să exercite atribuțiile președintelui. Trei zile mai târziu, în data de 15 decembrie 2014, a fost convocată o nouă ședință, având pe ordinea de zi aceleași puncte enumerate mai sus. Și tot așa, până la a șasea ședință, până când liberalii au scăpat de Bogdan Pistol, Alina Lupu și Claudia Militaru (consilieri județeni aleși pe listele PNL care s-au împotrivit voinței conducerii ce partid). Astfel, Gheorghe Păsat s-a văzut ales vicepreședinte cu atribuții de președinte.

De ce a atacat prefectul hotărârile CJ din decembrie 2014?

La începutul anului 2015, mai precis în data de 6 ianuarie, a avut loc o nouă ședință extraordinară a Consiliului Județean Vâlcea. În cadrul acesteia au fost, pe ordinea de zi, următoarele puncte: 1. luarea la cunoştinţă a consilierilor judeţeni despre demisia domnului Gheorghe Păsat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea care să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea şi vacantarea acestui post; 2. Luarea la cunoştinţă a consilierilor judeţeni despre demisia domnului Gheorghe Păsat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea; 3. Luarea la cunoştinţă a consilierilor judeţeni despre demisia domnului Romulus Bulacu din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea; 4. revocarea Hotărârii nr.131 adoptată în şedinţa extraordinară din data de 19.12.2014 a Consiliului Judeţean Vâlcea; 5.revocarea Hotărârii nr.132 adoptată în şedinţa extraordinară din data de 19.12.2014 a Consiliului Judeţean Vâlcea; 6. revocarea Hotărârii nr.133 adoptată în şedinţa extraordinară din data de 19.12.2014 a Consiliului Judeţean Vâlcea; 7. alegerea unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea; 8. proiect de hotărâre privind desemnarea unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea care să exercite atribuţiile preşedintelui; 9. proiect de hotărâre privind delegarea unui consilier judeţean care să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea ce a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui. Prefectul Dumitru Cornoiu atacase deja hotărârile din decembrie 2014 pe seama prevederile articolului 1 din Legea contenciosului administrativ: „(5) Când Ministerul Public apreciază că prin emiterea unui act administrativ normativ se vatămă un interes legitim public, sesizează instanța de contencios administrativ competentă de la sediul autorității publice emitente. (6) Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului”.

Hotărârile 8, 9 și 10 din 6 ianuarie 2015 sunt suspendate de drept

Revenind la comunicatul Consiliului Județean de zilele trecute, iată la ce vrem să ne referim: „Ulterior, prin Hotărârile nr. 8, 9 și 10 din 06.01.2015 au fost aleși în funcțiile respective Gheorghe Păsat și Romulus Bulacu. În consecință, aceștia își exercită mandatele legal în baza Hotărârilor CJV nr. 8, 9 și 10 din 06.01.2015 care nu au mai fost atacate de Prefectul Județului Vâlcea la Instanța de contencios administrativ”. Greșit! Iată ce stipulează articolul 14 din Legea contenciosului administrativ privind suspendarea executării actului: „(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu același conținut ca și cel suspendat de către instanță, acesta este suspendat de drept, în acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă. Iată cum Hotărârilor CJV nr. 8, 9 și 10 din 06.01.2015 nu mai trebuiau atacate de prefectul Cornoiu și sunt suspendate de drept”.

Nițu sare iarăși în apărarea lui Pistol

În iarna anului 2014, când «favoritul personal” Bogdan Pistol ,a fost la un pas să preia atribuțiile de președinte al Consiliului Județean, senatorul Dan Nițu declara: „Eu l-aş lăsa pe Dumitru Persu, de la PSD, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, mai ales că face parte din partidul de guvernământ şi Vâlcea are nevoie de uşi deschise pe la Bucureşti. Pe Bogdan Pistol l-aş fi pus preşedinte interimar al CJV. Iar pe Romulus Bulacu, eu l-aş fi pus vicepreşedinte, în locul lui Pistol, care, repet, ar fi devenit preşedinte interimar. Toată lumea era mulţumită, aveam şi echilibru în ceea ce priveşte reprezentarea forţelor politice în CJV. Deci nu, nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat în BPT şi cu decizia luată”. Din postura actuală de președinte al ALDE, Nițu a transmis: „Imaginea Consiliului Județean are, iată, încă o dată de suferit după evenimentele legate de anchetele DNA și începerea urmării penale față de conducerea tehnică și politică a Consiliului Județean. Vinovatul principal pentru această situație este conducerea PNL Vâlcea care a refuzat sistematic să respecte principii, legile bunului simț, prin dorința de a avea la comanda județului oameni pe care să îi controleze. Astfel de atitudini sunt inadmisibile, acțiunea politică trebuind să se oprească atunci când ea lovește barierele legii. Consiliul județean trebuie condus după principii de reprezentativitate politică, dar cu respectarea strictă a cadrului legislativ. Ceea ce se întâmplă în acest moment la CJ Vâlcea este o situație nemaiîntâlnită în istoria acestui județ pentru ale cărei consecințe va trebui să răspundă, în primul rând, conducerea PNL Vâlcea. Normal ar fi ca cei doi, Gheorghe Păsat și Romulus Bulacu, să își prezinte demisiile din Consiliul Județean”.