Joi, Ziua Eroilor, înghițită de tăcerea stării de „alertă maximă”


La fel ca mai toate sărbătorilor religioase și nu numai care erau programate în calendarul acestei sumbre primăveri, și Înălțarea – Ziua Eroilor va fi „sărbătorită” în deplină surdină de către militari.
Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles, unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.
În România comunistă, prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar ulterior s-a revenit la data inițială. În această zi, în toate bisericile din țară și din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.