Itinerariul literar al lui Nenea Ioan Barbu continuă să culeagă lauri pe pământul cultural al Cataluniei


IB_2După o zi și o noapte de meritată relaxare în casa prietenilor noștri Luminița și Marin Colța (originari din Copăcelu – Vâlcea), a urmat întâlnirea de la Biblioteca Municipală „Maestra Maria Antonia” din Torredembarra, eveniment întâmplat marți, 3 noiembrie 2015.
Un succes deosebit, împărtășit cu personalități culturale, politice și administrative ale orașului, Cataluniei și Spaniei, în organizarea sufletistului colectiv de lucrători ai bibliotecii, condus de Ana Merino Mir, în calitate de directoare (nimeni alta decât nepoata marei maestre care a dat numele acestei Catedrale a Cărții, după cum i-a plăcut lui Nenea să o numească), a avut loc sub atenta și profesionala îndrumare a doamnei Nuria Batet, șefa Consiliului de Cultură din cadrul Primăriei. S-au implicat de la cel mai mic până la cel mai mare, „cel mare” fiind Eduard Rovira, fostul Regizor de Cultură și actualul primar, în alegerea căruia ne-am implicat și noi, românii adoptați de acest frumos și primitor oraș mediteraneean.
Această emoționantă manifestare culturală a fost deschisă de doamna Nuria Batet, vorbind de Nenea al nostru și de cartea sa ca de un prieten îndrăgit al municipiului Torredembarra și al Cataluniei, frate de litere și arte cu apreciatul artist ceramist catalan Joan Panisello Chavarria.
În salutul sau, primarul Eduard Rovira Gual a ținut să spună că apreciază comunitatea românilor din „Villa de la Torre și din Tarragona pe care i-a cunoscut, aproape pe fiecare în parte, cu ocazia petrecerilor câmpenești organizate sub tutela Parohiei Ortodoxe Române din Tarragona, păstorită de părintele Vasile Băltărețu, la care a participat de câteva ori, împreună cu familia și unde a găsit o atmosferă prietenească deosebită.
La această acțiune culturală au ținut să participe românii care nu fuseseră duminica trecută la Biserică, în căutarea cărții și a autografelor scriitorului. Nu a lipsit nici părintele Vasile Băltărețu, care a venit însoțit de doamna preoteasă. De asemenea, au fost prezenți mulți localnici îndrăgostiți de cărți și de tot ceea ce reprezintă cultură.
S-a vorbit cu patimă despre volumul de povestiri „Regimentul alb”, remarcabilă fiind prezentarea doamnei Monica Claver, prima cititoare spaniolă a acestei cărți, în care le-a explicat cititorilor tematica nuvelelor ca o adevărată maestră a criticii literare, stârnind curiozitatea celor prezenți, care s-au înghesuit să cumpere cartea și să culeagă prețioasele autografe ale autorului și ale ilustratorului. De asemenea, s-a remarcat talentul oratoric al lui Joan Panisello Chavarria, care le-a explicat participanților istoria nașterii colaborării cu Ioan Barbu, eveniment petrecut la Muzeul de Artă „Casa Simian”, din Râmnicu Vâlcea, unde el își expunea lucrările ceramice, iar Nenea își lansa cartea în limba română: „Privind lucrările mele, scriitorului Ioan Barbu, care din acel moment a devenit unul dintre cei mai dragi prieteni de familie, îi vine ideea să traducă în limba spaniolă această carte a sa, propunându-mi să particip ca ilustrator cu fotografii ale lucrărilor mele. M-a încântat ideea și iată că acum culegem roadele acestei colaborări, care va continua pentru multă vreme de aici încolo.”
Emoțiile actului cultural au culminat în momentul în care Nenea a oferit, mie și primarului Eduard Rovira Gual, „DIPLOME DE FIDELITATE” din partea ziarului „Curierul de Vâlcea”, al cărui președinte onorific este, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare.
Tot atunci, Nenea a oferit primul său autograf în limba spaniolă, în traducerea căruia l-am ajutat, și care a fost încrustat în sufletul antologiei „Râmnic, orașul domniei mele”, la alcătuirea căreia s-a implicat personal, unind în jurul său condeie strălucite ale literaturii române contemporane, și care a fost lansată în vara acestui an, cu ocazia împlinirii a 627 de ani „de la botezul Râmnicului de către marele Mircea Bătrânul”, cum ține să noteze Ion Andreiță în deschiderea antologiei. Cartea și autograful au fost dedicate primarului Eduard Rovira, ocazie cu care a ținut să precizeze că domnia sa, împreună cu mine, Ana Merino Mir, directoarea Bibliotecii „Maestra Maria Antonia” și Monica Claver, amfitrioana șederii sale și a periplului cultural în Torredembarra, Tarragona, Barcelona și Tortosa, precum și o îndrăgostită a „orașului domniilor noastre”, Râmnicu Vâlcea, pe care l-a vizitat de două ori la invitația familiei Elena și Virgil Ștefan, oraș despre care a vorbit cu un patriotism de adevărată vâlceancă.
La încheierea manifestării culturale, care s-a întins până aproape de miezul nopții, Nenea Ioan Barbu și Joan Panisello Chavarria (foto jos) au fost invitați să semneze în cartea de onoare a Bibliotecii. Nenea a donat pentru cititorii din Torredembarra un număr de 5 cărți, cu autografele de rigoare.
corespondență din Spania, de la Iuri Duță