Îşi trăiesc viaţa „legaţi” de aparate


dializat• peste 100 de vâlceni sunt supuşi de două sau trei ori pe săptămână şedinţelor de dializă

Avem 131 de vâlceni care sunt supuşi săptămânal procesului de dializă: 102 fac dializă în cadrul Centrului privat Renamed, iar ceilalţi au rămas în îngrijirea medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Indiferent însă de loc, de condiţii, viaţa acestor oameni nu este una uşoară: sunt puşi pe drumuri de două sau trei ori pe săptămână pentru a face dializă, totul spre binele lor. Insuficienţa renală cronică este una dintre bolile silenţioase cu cele mai grave consecinţe dacă nu se iau măsuri corecte la momentul potrivit. Din anumite cauze: hidratarea insuficientă pe durate lungi, afecţiuni ce suprasolicită rinichii – funcţiile renale se pierd în timp, astfel încât, la un moment dat, o persoană ajunge să-şi folosească în proporţie de doar 10% rinichii. O parte bună, dacă am putea spune aşa, e că-n cazul dializei nu există liste de aşteptare, ci toţi pacienţii sunt supuşi procesului. 
La 40 de ani, supus dializei
Nicolae este din Râmnicu Vâlcea, are 40 de ani şi, recent, a aflat că trebuie să facă dializă. Nu ştim dacă mai este o parte proastă, dar omul a început direct cu trei şedinţe pe săptămână. „Am o afacere în comuna Câineni; mă ocup şi de magazin, dar şi de sănătate; să spun aşa. E greu, dar îmi văd de viaţă înainte. Prea târziu am constatat că am probleme mari cu rinichii; exact atunci când funcţiile acestora nu mai funcţionau cum trebuie”, precizează Nicolae. Lipsa simptomelor este motivul pentru care cele mai multe persoane cu insuficienţă renală ajung la spital când este foarte târziu, adică atunci când singura soluţie salvatoare este dializa. Deşi la început majoritatea bolnavilor consideră un handicap necesitatea de a face dializă, odată cu începerea tratamentului ei îşi schimbă părerea. 
Dr. Dionisie Dubinciuc:„Am schimbat mentalitatea cadrelor medicale”
Dr. Dubinciuc a fost medic nefrolog la secţia Dializă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar în prezent este medic primar în cadrul Centrului privat de dializă Renamed. Alături de el lucrează alţi trei medici: „În ceea ce priveşte personalul medical, mare parte provine din spital. La preluare însă am dorit să le schimb mentalitatea, să renunţe la a se mai face că lucrează şi doar să fie plătiţi. Aici infirmierele stau lângă pacienţi şi chiar îi ajută să mănânce”, a precizat dr. Dubinciuc.
Deficit de donatori
„Cel mai bine ar fi ca persoanele cu insuficienţă renală cronică să facă dializă peritoneală, care se realizează acasă şi este mai ieftină. Iar într-un interval scurt să beneficieze de un rinichi nou. La noi însă se foloseşte cel mai frecvent hemodializa, care se face doar în spital şi este mai scumpă. În plus, ne confruntăm cu un deficit de donatori”, precizează prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, inventatorul unei proceduri de dializă care a câştigat medalia de aur la Geneva. Este vorba despre un sistem ce foloseşte peritoneul pentru eliminarea toxinelor. Este nevoie însă de un dispozitiv care să manipuleze vena portă, iar medicul nu a reuşit încă să găsească sponsori. Programul Naţional de Dializă cuprinde doar cazurile de insuficienţă renală cronică.