ÎNTREBARE


Nr. 42 din 14.09.2015

 

ÎNTREBARE

 

ADRESATĂ:                Ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului

Domnul Mihai TUDOSE

DE CĂTRE:                   Romeo RĂDULESCU, Deputat Neafiliat

 

OBIECTUL ÎNTREBĂRII:

Noul val de disponibilizări preconizat la SC Oltchim SA, societate comercială aflată în insolvenţă.

 

DEZVOLTAREA ÎNTREBĂRII:

Stimate Domnule Ministru,

În ciuda repetatelor proteste publice, soldate şi cu intrări în greva foamei de către o parte a contestatarilor, consorţiul de administratori judiciari ai SC Oltchim SA, Romlnsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special Bogdan STĂNESCU, au anunţat finalizarea procedurii de consultare cu reprezentanţii salariaţilor privind numărul de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi în perioada următoare.

Astfel, alţi 225 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, reprezentând aproximativ 10% din personal, dintre care 114 sunt salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Piteşti, unitatea productivă aflată în conservare încă din anul 2010.

Această măsură, deşi ne este prezentată ca un succes managerial faţă de planul de reorganizare judiciară aprobat în luna aprilie 2015, în care se prevedea concedierea a 500 de persoane, adânceşte seria dramelor sociale, generată în judeţul Vâlcea de prăbuşirea economică a industriei pe orizontală ce deserveşte această ultimă mare platformă petrochimică deţinută de statul român.

Prezentele concedieri sunt cu atât mai frapante, cu cât în comunicatul oficial transmis de combinat Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în luna august se arată că cifra de afaceri a crescut cu 35% faţă de jumătatea anului trecut, la 364 milioane Lei, iar „acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare din activitatea curentă înregistrate de Oltchim în ultimii patru ani. (…) Rezultatele economice obţinute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare şi eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producţie”.

De asemenea, vă semnalăm faptul că în continuare se tergiversează onorarea integrală a salariilor compensatorii pentru cei peste o mie de angajaţi deja disponibilizați la SC Oltchim SA, după declararea insolvenţei în ianuarie 2013. Faptul că personalul disponibilizat, în contul salariilor compensatorii, a încasat lunar în aprilie şi mai suma de 531 Lei, iar începând cu luna iunie 1.000 Lei lunar, este doar un paleativ, care nu rezolvă dificultăţile financiare majore în care se zbat aceste familii la începutul sezonului rece, într-un oraş în care preţul la apă caldă şi căldură tocmai ce a crescut cu 10% faţă de anul trecut.

Prin urmare Dle Ministru, am dori cu autoritatea de care dispuneţi, să ne indicaţi, conform celor menţionate mai sus, cum apreciaţi Dvs. că poate interveni instituţia pe care o coordonaţi pentru privatizarea SC Oltchim SA şi relansarea economică a judeţului Vâlcea.

Vă rugăm să ne răspundeţi în scris.

Cu deosebită consideraţie,

Deputat Romeo RĂDULESCU

Circumscripţia electorală nr. 40

Colegiul uninominal nr. 1 – Judeţul Vâlcea