Între 8-10 noiembrie, în Băile Govora HERVEX XXXIII, singurul eveniment economic de nivel internațional în toamna vâlceană


Domnule Rizoiu, ce înseamnă, de fapt, HERVEX?
Conferința internațională HERVEX reprezintă cea mai importantă întrunire a specialiștilor în hidraulică și pneumatică și din alte domenii și subdomenii conexe care se desfășoară în România în fiecare an.
Cum s-a născut acest eveniment?
Lansarea acestei manifestări tehnico-științifice a fost făcută la inițiativa S.C. HERVIL (IEH) din Râmnicu Vâlcea și a Institutului de Cercetări pentru Hidraulică și Pneumatică din București. Imediat s-a atașat acestui grup de inițiativă și Camera de Comerț și Industrie din Vâlcea ceea ce a însemnat o creștere în prestigiu și o vizibilitate mult mai mare a conferinței. În anii de început ai HERVEX-ului era foarte importantă secțiunea de expoziție în care atât producătorii români, cât și cei din străinătate prezentau produsele de ultimă generație.
De ce e important HERVEX pentru Vâlcea?
HERVEX a reușit, în decursul anilor, să își întărească poziția și prestigiul între manifestările din domeniu, reușind să împletească fericit prezentarea celor mai importante realizări aplicative din domeniu cu prezentarea celor mai interesante orientări tehnico-științifice la nivel teoretic. Această îmbinare dintre partea de expoziție și secțiunea științifică în care se prezentau referate științifice sau tehnice a fost o idee excelentă, preluată de majoritatea congreselor pe domenii din Europa. Scăderea fabricației interne, precum și dezvoltarea internetului au făcut ca, în ultimii ani, partea expozițională să se reducă permanent și să crească importanța secțiunii de Simpozion științific.
«Greutatea» evenimentului a tot crescut…
Imediat după primele Conferințe HERVEX, ca urmare a importanței capitale pe plan național și chiar internațional, au fost cooptate în rândul organizatorilor principalele universități Tehnice din România și anume cele din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. De-a lungul timpului, pentru scurte perioade de timp au fost cooptate ca organizatori și Universitatea din Wroclaw, Development and Assessment Institute in Waste Water Technology at RWTH Aachen University din Aachen și Institutul din Katowice.
Care e tendința actuală?
Dacă la început participarea se baza pe producători, în ultima perioadă preponderant, participanții sunt din zona cercetării, iar fabricanții vin și fac prezentări semnificative a noutăților din producție. De-a lungul anilor, la HERVEX au venit mulți specialiști de renume din Germania (Aachen și Dresda), Polonia (Wroclaw, Katowice și Cracovia), Bulgaria (Sofia, Gabrovo), Cehia, Slovacia, Elveția, Italia, Moldova (Chișinău) etc., ceea ce a făcut ca prestigiul HERVEX-ului să crească și să se mențină la un nivel tehnico-științific destul de ridicat.
HERVEX – marcă a Vâlcii?
Interesant este că HERVEX-ul a devenit o marcă a zonei Vâlcea întrucât încercările organizatorilor de a-l muta și în alte zone (Sibiu, Brașov, Iași) nu au reușit, cum fără rezultat a fost și încercarea de desfășurare alternativă în România (Vâlcea) și Polonia (Katowice). Actuala listă de coorganizatori ne permite să sperăm într-o menținere și chiar dezvoltare a nivelului tehnico-științific al HERVEX-ului, care, în continuare, se va baza în primul rând pe Camera de Comerț și Industrie Vâlcea și INOE 2000-IHP București.
Vă mulțumesc!