Întâlnirea dintre Cîlea, primari și Blach Gerhard a dat roade


• directorul executiv al societății Strabag, răbdător cu plățile până-n octombrie 2014 • penalitățile, doar pe jumătate • conturi blocate, o amintire

 

A sosit și ziua mult așteptatei întâlniri a primarilor vâlceni, a președintelui Ion Cîlea cu conducerea firmei Strabag, cea care a pus la punct multe dintre drumurile locale, dar care s-a ales cu datorii fabuloase. Fabuloase sunt, însă, penalitățile care, în unele cazuri depășesc imaginația cuiva. Printre edilii „cu probleme” la acest capitol s-au aflat Constantin Cârstina din Orlești, Constantin Neagoe din Ionești, Constantin Oprea – Nicolae Bălcescu, Constantin Dumitraşcu, contabilul șef al Primăriei Bărbătești, Sonia Iliescu – Racovița, Ion Năfliu – Galicea, Constantin Șerban – Popești. Din partea autorităților județene: președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea și „vicele” Dumitru Persu. Strabag a fost reprezentat de directorul executiv, Gerhard Blach și Cătălin Flămânzeanu – director unitatea regională. Trei cerințe au fost înaintate conducerii Strabag de către autorități și primari: 1. Renunțarea totală a penalităților, 2. Renunțarea la conturile blocate și 3. O analiză cu fiecare primar în parte. Răspunsul celor de la Strabag a fost unul clar: în prima etapă, trebuie închise datoriile până-n septembrie – octombrie, apoi, toate acțiunile de executare sunt suspendate până când se achită debitele și vor avea loc întâlniri pentru dezbaterea fiecărei situații în parte.

 

„Renunțați la penalități sau băgăm primăriile în insolvență și…adio bani”

 

Marea rugăminte a primarilor și a conducerii Consiliului Județean Vâlcea îndreptată către reprezentanții Strabag a fost aceea de a se renunța de tot la penalități. „Există restanțe la plată, dar motivate. Acum, prin noul sistem de organizare, plățile se vor face mai rapid. Faceți o reeșalonare a plăților privind lucrările executate și nedecontate și radiați penalitățile. Astfel, niciodată nu veți vedea acești bani. Legea 85/2006 spune clar că intrarea în insolvență a unor localități duce la neplata sumelor, a penalităților…deci, 0 lei. Ce e mai bine pentru dvs.? Reeșalonarea și renunțarea la penalități sau intrarea în insolvență și adio bani? ”, a precizat șeful județului.  În replică, Blach a ținut să precizeze că și firma pe care o conduce are responsabilități, are plăți de făcut către salariați și furnizori, fapt pentru care singurul artificiu ce-l poate face este acela de a se plăti o parte din penalități. 

Oprea: „M-am împrumutat și am plătit lucrarea. Penalitățile? De unde?”

 

Localitatea Nicolae Bălcescu a fost dată exemplu pozitiv. Primarul Nicolae Oprea s-a împrumutat, a făcut rost de bani, a achitat costurile lucrării, dar mai are penalitățile, de opt mai mari față de cea a dat până acum. Mai precis, în localitate, investiția la drumuri a fost de 417.996,46 lei, iar penalitățile au ajuns la 3.223.768 lei. 

 

Cârstina a pus punctul pe „i”

 

Drumurile din Orlești au fost asfaltate și sunt date și acum exemplu pozitiv când vine vorba de investiții. Numai că eforturile au fost supraomenești. Lucrări executate de 34 de miliarde lei vechi și penalități ce au ajuns la 45 de miliarde lei vechi. „Actualmente, am conturile blocate. Nu avem de unde da atâția bani și, tocmai de aceea, în numele colegilor mei, vă rugăm să ne păsuiți și să retrageți majorările. Dacă nu ajungem la înțelegere, intrăm în insolvență și asta înseamnă neplata datoriilor. În Orlești, lucrările sunt realizate în procent de 60%; vrem să continuăm colaborarea dar penalitățile ne împiedică”, a declarat primarul Constantin Cârstina. Rugămintea sa a fost îmbrățișată și de ceilalți edili prezenți. 

Blach: „Hai să punem punct. Fără polemici și alte vorbe”

 

Directorul executiv al firmei Strabag a ascultat răbdător prelegerile vâlcenilor, dar decizia sa nu s-a schimbat: „Încerc să înțeleg doleanțele dvs., temerile. Înțelegeți-ne și pe noi. Strabag e o firmă mare, un nume mare, dar structurat pe unități de producție mici și una din ele este aici, la Vâlcea. Există o problemă: nu avem fonduri nelimitate. Cum dvs. aveți bugete așa și fiecare unitate regională trebuie să trăiască. Nu putem iniția lucrări și să finanțăm toată activitatea fără să fim plătiți. Nu sunt de acord cu dvs. Nu am semnat un contract ca la Loto. Fiți corecți; știu că e greu să plătiți, dar nici noi nu putem aștepta patru ani banii. Eu zic să punem punct dezbaterilor, fără polemici sau alte vorbe. Mesajul companiei e unul: într-o primă etapă închideți datoriile până-n septembrie – octombrie, toate acțiunile executorii sunt suspendate până se achită debitele și ne vom vedea cu fiecare în parte”.

Autoritățile județene au solicitat termenul de achitare a datoriilor trimestrul IV bazându-se pe cea de-a doua rectificare bugetară din an. În plus, după cum însuși a afirmat președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, săptămâna viitoare, când pe meleagurile vâlcene va poposi Dragnea, se va discuta și despre ajutorarea financiară a primăriilor în impas.