Incredibil! Mitingul disperării Vâlcii, interzis de Primăria Municipiului București!


  • cele trei sindicate vâlcene care au depus cererea de protest în fața Guvernului au fost blocate pe motive puerile

Sindicatul „Sodistul”, Sindicatul „2015 CET” și Federația SALROCA din cadrul S.N.S. – S.E.M. Râmnicu Vâlcea au înaintat, la finele săptămânii trecute, o cerere oficială către Primăria Municipiului București pentru autorizarea unui miting de protest pentru zilele de 18, 19 și 20 septembrie, între orele 11.00-16.00, în Piața Victoriei.

Instituția condusă de către Gabriela Firea a respins cererea vâlcenilor din motiv că, pentru zilele de 18 și 19 septembrie a fost deja declarată o altă adunare publică și în baza legislației actuale, adică art.5, alin.2 din Legea 60/1991 „se interzice desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul lor”. Pentru data de 20 septembrie, PMB își justifică refuzul prin faptul că un eventual miting ar „perturba buna funcționare a instituției” (Guvern, n.red).

Într-o primă reacție, sindicaliștii conduși de către Adrian Mugioiu deplâng decizia interzicerii mitingului pentru 18 și 19 septembrie și o caracterizează „discriminatorie” iar pentru cel din ziua vineri, de 20 septembrie, nu găsesc nici un motiv real de a bloca dreptul constituțional, prevăzut de Articolul 39.

Cine a primit acceptul de protest?

Sindicatele din industria de apărare anunţă proteste, miercuri şi joi, în Piaţa Victoriei, din cauza nerespectării de către Guvern a angajamentelor asumate. Sindicaliştii cer respectarea acordului şi a memorandumului între Guvern, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, încheiate în urma unor discuţii din luna iulie, dar şi rezolvarea unor probleme legate de salarizare. Principalele revendicări se referă la nerespectarea punerii în aplicare a acordului şi a memorandumului între Guvernul României, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, conform înţelegerilor din 17 iulie, în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa premierului Vasilica-Viorica Dăncilă. De asemenea, între revendicări se află modificarea definiţiei „industrie de apărare” în „industrie strategică de interes naţional”, constituirea Consiliului pentru coordonarea industriei de apărare, în conformitate cu HG 637/2017, aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.

Sindicaliştii susţin că industria de apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui.