Încercare cu repetiție: CJ a aprobat, din nou, relansarea achiziției de proiectare pentru Ansamblul Cula Duca


Vești bune pentru Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”: președintele CJ Vâlcea a semnat, zilele trecute, documentația pentru relansarea achiziției publice a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, faza DALI, pentru Ansamblul Cula Duca”, monument istoric clasat în grupa A.
Proiectul este finanțat în cadrul POR, Axa prioritară 5, Prioritatea de investii 5.1, sub denumirea „Restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Ansamblului Cula Duca”. Investiția urmărește intervenții la Cula Duca, la casa memorială I.G.Duca, la fântâna, la clădirea administrativă și la parc prin lucrări de consolidare si hidroizolare a clădirilor, repararea, consolidarea și tratarea elementelor din lemn, înlocuirea învelitorii din șiță de lemn; înlocuirea tâmplăriilor existente cu altele din lemn stratificat; refacerea tencuielilor și zugravelilor la pereții exteriori și interiori, precum și la tavane; realizarea trotuarelor de gardă din beton, cu pantă spre spațiul verde și rigole pentru preluarea apelor, repararea scărilor intrare, coloane și arcade.
Cula Duca a fost construită în anul 1818 de către Gheorghiță Măldărescu, având inscripția 1827, anul executării ștucăturilor, în tencuiala clădirii. În anul 1910, este cumpărată de omul politic I. Gh. Duca, cel care o va restaura și-o va pune în valoare.
Construcția are formă dreptunghiulară și este alcătuită din parter și două etaje. Parterul prezintă caracteristicile culei, fiind prevăzut cu o ușă de acces din lemn de gorun masiv, comuna beciului și părții locuite a culei și cinci ferestruici înguste asemănătoare unor metereze. Aici se vad stâlpii enormi din lemn, care susțin grinzile masive. Remarcată pentru decorul deosebit de autentic, această încăpere a fost folosită foarte des în producțiile cinematografice.
Etajul unu cuprinde o încăpere mare, iatac și o sală, iar la etajul al doilea se află două odăi, o încăpere mai mică și un vast cerdac, al cărui tavan este împărțit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ. Se poate observa varietatea și frumusețea sobelor cu gură de încărcare într-o cameră și soba în alta, cu modele diferite de la o încăpere la alta și care sunt mărturii vii ale artei unui meșteșug de mult apus. Acestea sunt sobele tradiționale oltenești, cu olane.