Începe termoizolarea blocurilor (2)


Se recomandă ca, pe cât posibil, să se grupeze proiectele din cadrul unei cereri de finanţare în incinte adiacente, astfel încât reabilitarea să fie cât mai eficientă şi să afecteze cât mai puţin spaţiile verzi.

Pe lista solicitanţilor eligibili se află: Unitate administrativ-teritorială (autori­ta­te a administraţiei publice locale, APL), la nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, po­trivit legii, sau sector al municipiului Bu­cu­reşti, definită conform Legii adminis­traţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Atenţie! În cadrul DMI 1.2, Axa 1, POR, o unitate administrativ teritorială poate depune mai multe cereri de finanţare, cu respectarea prevederilor Ghidului solicitantului, fără a depăşi limita de 35% din alocarea financiară (FEDR + buget de stat) aferentă regiunii respective.

Alocarea financiară (FEDR + Buget de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilă) pentru domeniul major de intervenţie 1.2 “Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locu­inţe” pentru perioada 2007-2013 este de 182,40 milioane euro, fiind repartizată pe cele 8 regiuni de dezvoltare în mod egal. Astfel, alocarea financiară ce revine fie­că­rei regiuni este de 22,80 milioane euro (FEDR + Buget de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilă).

Un beneficiar (un municipiu reşedin­ţă de judeţ sau un sector al Municipiului Bucureşti) nu poate primi finanţare nerambursabilă decât în limita de 35% din alocarea financiară (FEDR + buget de stat) aferentă regiunii respective. Ratele de co-finanţare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt: 60% din chel­tuielile eligibile ale proiectelor – Fondul European de Dezvoltare Regională şi bu­getul de stat, în proporţie de 82% FEDR, respectiv 18% buget de stat; 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – Autoritatea Publică Locală şi Asociaţia de proprietari.

Ratele de co-finanţare ale autorită­ţi­lor publice locale şi asociaţiilor de proprietari (privind cheltuielile eligibile) vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse: 30% contribuţia unităţii administrativ teri­to­riale (UAT) şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari (AP), în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – pro­prie­tari (de apartamente – locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe mem­bru de familie sub 150 Euro; 20% contribuţia unităţii administrativ teritoriale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprie­tari, în condiţiile în care mai mult de 50% din­tre familiile – proprietari (de aparta­mente – locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 Euro; 10% contribuţia unităţii administrativ teritoriale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari (de apartamente – locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 euro.

Valoarea totală a proiectelor care compun Cererea de finanţare / declarate conforme şi eligibile, conform grilelor individuale ataşate la Ghidul solicitan­tului, se încadrează în limitele financiare prevăzute, respectiv: între 1.700.000 lei şi 46.000.000 lei, inclusiv TVA.

Cererile de finanţare pot fi depuse începând cu data de 15 noiembrie 2012.