Începe termoizolarea blocurilor (1)


blocuri_izolare• de mâine, începe sesiunea depunerilor de cereri în cadrul POR: Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe

Obiectivul acestui domeniu major de intervenţie îl reprezintă crearea/menţine­rea de locuri de muncă şi promovarea coe­ziunii sociale, prin sprijinirea îmbună­tăţirii eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din România, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, ceea ce va conduce la creşterea/menţinerea ratei de ocupare a forţei de muncă, con­sum redus de energie şi limitarea emisii­lor de gaze cu efect de seră.

Implementarea măsurilor de efi­cienţă energetică în blocurile de locuinţe va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei, prin: îmbunătăţirea condiţiilor de confort interior; reducerea consumurilor energetice; reducerea cos­tu­rilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă menajeră; reducerea emisiilor poluante generate de producerea, trans­por­tul şi consumul de energie.

Conform legii 230/2007 privind înfiin­ţarea asociaţiilor de proprietari, termenul “bloc de locuinţe” este definit “clădire-bloc de locuinţe-condominiu – proprie­tatea imobiliară formată din proprietăţi individuale definite, apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe şi proprietatea comună indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună“.

Atenţie! În accepţiunea acestui Ghid, termenul “bloc de locuinţe” (bloc) va fi definit: clădire-bloc de locuinţe-condo­mi­niu – proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale definite, aparta­men­te sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe şi proprietatea comu­nă indiviză. Dacă un bloc de locuinţe are mai multe scări sau tronsoane, având una sau mai multe Asociaţii de proprie­tari, toate acestea vor trebui să facă parte dintr-un singur proiect. Astfel, nu se acceptă reabilitarea termică parţială a unui bloc format din mai multe scări sau tronsoane; se va proceda la reabilitarea tuturor scărilor/tronsoanelor componen­te, care vor forma un proiect pentru res­pec­tivul bloc în totalitatea sa, în vederea asigurării unei soluţii tehnice unitare pe întreaga construcţie, inclusiv din punct de vedere al aspectului şi cromaticii anvelopei blocului.

Proiectele care vor fi finanţate prin inter­mediul Axei prioritare 1, domeniul ma­jor de intervenţie 1.2 al Axei 1 POR tre­buie să fie grupate într-o cerere de finan­ţare, să fie depuse de unităţi ad­mi­nistrativ-teritoriale (autoritate a admi­nis­traţiei publice locale, APL), la nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, potrivit legii, sau sector al municipiului Bucu­reşti, şi să propună măsuri de creştere a eficienţei energetice din categoriile de activităţi eligibile menţionate în  Ghid.

Astfel, o cerere de finanţare poate include un număr de blocuri, fiecare din­tre acestea constituind un “proiect”. O cere­re de finanţare poate cuprinde mai multe proiecte grupate în funcţie de aceeaşi rată de cofinanţare a Asociaţiilor de Proprietari. O astfel de cerere de fi­nan­ţare trebuie să se încadreze în limi­tele valorii minime de 1.700.000 lei (in­clusiv TVA) şi limitele valorii maxime de 46.000.000 lei (inclusiv TVA).

CONTINUARE…