Incendiu în Perișani. O bucătărie a fost distrusă!


• prăpădul a pornit de la instalația de gaz

Duminică seara, pompierii militari ISU Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o bucătărie în localitatea Perișani. Conform datelor transmise de aceștia, prin intermediul unui comunicat de presă, până la stingerea incendiului, au ars mai multe bunuri, printre care: bucătăria de vară, construită din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafață de circa 24 metri pătrați; mobilierul din interior și s-au degradat frigiderul plus aragazul. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, se pare a fi neetanșarea corespunzătoare a instalației de gaz (butelie, furtun, aragaz).
Pe această cale, pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, pompierii vă recomandă să respectați următoarele reguli de bază:
• nu lăsaţi în funcţiune şi nesupravegheate aparatele de încălzire sau preparare a hranei (sobă, aragaz etc.) care utilizează gaze combustibile;
• pe timpul funcţionării aparatelor care utilizează gaze, asiguraţi ventilarea încăperilor în care sunt amplasate;
• la aragazurile racordate la instalaţie prin furtun, acesta trebuie să fie tip „gaz”, să aibă lungimea de maxim 1 metru şi capetele bine fixate şi asigurate cu coliere; verificaţi cu regularitate starea furtunului de racordare;
• pentru verificarea etanşeităţii instalaţiei şi a racordurilor utilizaţi numai soluţie de apă şi săpun şi nu flacără;
• din cauza unui curent de aer sau a unui lichid care se poate revărsa dintr-un vas aflat pe foc ori, scăderii presiunii gazului metan pe instalaţie, îndeosebi în zile cu temperaturi coborâte, exista riscul stingerii flăcării, gazele combustibile nearse acumulându-se în încăperi în cantităţi ce pot forma amestecuri explozive, creând riscul producerii unor explozii violente;
• dacă în locuinţă se simte miros de gaz, nu folosiţi instalaţia electrică şi nu aprindeţi bricheta, chibritul etc. Deschideţi larg fereastra pentru a aerisi bine încăperea, şi dacă mirosul persistă, anunţaţi echipele de intervenţie specializate.