Încă o săptămână pentru subvențiile la zootehnie


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Vâlcea informează că, în perioada 18 martie – 8 aprilie 2016, se acordă subvenţii fermierilor din sectorul zootehnic, conform Hotărâ­rii de Guvern nr. 160 din 16 martie 2016, pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comi­siei din 15 octombrie 2015 de acor­dare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor, publi­cată în Monitorul Oficial al României nr. 202 din 18 martie 2016.
„Suma prevăzută pentru Româ­nia în anexa la Regulamentul men­ţionat anterior este echivalentul în lei a 11.145.958 euro, calculat la rata de schimb din data de 17 oc­tom­­brie 2015. Sprijinul financiar este destinat fermierilor din sectorul laptelui şi produselor lactate şi cel al cărnii de porc şi se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Minis­te­rului Agriculturii şi Dezvoltării Ru­rale pe anul 2016. Suma de 11.145.958 euro se distribuie după cum urmează:echivalentul în lei a 8.773.154 euro pentru sectorul lap­telui şi produselor lactate; echiva­lentul în lei a 2.372.804 euro pentru sectorul de creştere a porcinelor.
I. În sectorul laptelui şi produ­selor lactate, ajutorul se acordă producătorilor de lapte care îndepli­nesc cumulativ următoarele condiţii: sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Comparti­men­tul de administrare a cotelor de lap­te, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014 – 2015, şi deţin cotă de livrări la data de 31 martie 2015; sunt în activitate, fapt dovedit prin existenţa unui contract încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător, şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte în anul de cotă 2014 – 2015. Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutoru­lui financiar în sectorul laptelui şi produselor lactate, se calculează de către A.P.I.A. conform cantităţii de lapte livrate în anul de cotă 2014 – 2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 de tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone şi până la 200 de tone inclusiv; 2.900 euro/bene­fi­ciar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.
II. În sectorul de creştere a por­cinelor, ajutorul se distribuie cres­că­torilor de porcine după cum urmea­ză: echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creştere şi îngrăşare din exploataţii; echiva­lentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducţie din exploa­taţii. Ajutorul financiar prevă­zut la punctul a) se acordă crescă­torilor de porcine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: de­ţin exploataţii autorizate de Autori­ta­tea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru creşterea şi îngrăşarea porcinelor, înregistrate în RNE; au livrat direct sau prin terţi şi au clasificat porci în abatoare autorizate, potrivit preve­de­­rilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Siste­mu­lui de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modi­ficările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015.
Ajutorul financiar prevăzut la punc­tul b) se acordă crescătorilor de porcine care îndeplinesc cumu­lativ următoarele condiţii: deţin exploa­taţii autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru reproducţie, înregistrate în RNE; au livrat şi/sau au transferat scroafe şi/sau scrofiţe de reproducţie în pe­rioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Suma cuvenită fiecărui producător agricol, în cazul ajutorului financiar care se acordă crescătorilor de por­cine, se calculează de către A.P.I.A. astfel:se împarte suma prevăzută la punctul a) la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii de capete pe beneficiar; se împarte suma prevăzută la punctul b) la efectivul mediu de scroafe şi/sau la efectivul de scrofiţe de reproducţie, livrate şi/sau transferate, în perioa­da 1 ianuarie – 31 august 2015. Pen­tru obţinerea ajutoarelor finan­ciare prevăzute mai sus, produ­cătorii agricoli depun cererea la centrul judeţean al A.P.I.A., respec­tiv al municipiului Bucureşti, însoţită de documente specifice, până la data de 8 aprilie 2016.
Documentele specifice care însoţesc cererea pentru acordarea ajutorului financiar sunt următoa­rele: copia contractului încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim-cumpărător; cel puţin un docu­ment fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; docu­mente care atestă transferurile pre­vă­zute la art. 4, în cazul în care nu au fost depuse la A.P.I.A; copii de pe avizele de însoţire şi rapoartele de clasificare care să ateste sacri­fi­carea în abatoare autorizate proprii, copii de pe facturile şi rapoartele de clasificare, care să ateste livrarea directă sau prin terţi şi clasificarea porcilor în abatoare autorizate, în pe­rioada 1 ianuarie – 31 august 2015; copii de pe facturile de livrare a scrofiţelor de reproducţie, de pe avizele de însoţire a scrofiţelor de reproducţie de la o fermă la alta a aceluiaşi crescător, de pe actul de mutaţie a scrofiţelor de reproducţie la categoria scroafe; documentul de mişcare lunară şi cumulată a efec­ti­velor de scroafe, în perioada 1 ia­nuarie – 31 august 2015; fişa urmă­ririi activităţii la porcine, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015.
Plăţile urmează a se efectua până la data de 30 iunie 2016, po­trivit art. 2 din Regulament. A.P.I.A. elaborează modelul cererii de soli­citare a ajutoarelor financiare excep­ţionale, procedurile detaliate de verificare a cererilor şi a con­di­ţiilor de eligibilitate, care se aprobă prin decizie a directorului general al A.P.I.A. Modelul cererii se elabor­ea­ză în termen de maximum 3 zile de la publicarea prezentei hotărâri în Mo­nitorul Oficial al României, Par­tea I, şi, împreună cu condiţiile de eligibilitate, este adus la cunoştinţa beneficiarilor prin afişare la sediile A.P.I.A. şi pe site-ul oficial al instituţiei.
A.P.I.A. pune la dispoziţia solici­tanţilor, prin centrele locale, formu­la­rele de cereri, care se comple­tea­ză, se depun, se înregistrează, se verifică şi se centralizează la cen­trele judeţene conform procedurilor interne”, sună comunicatul oficial de presă al Agenției conduse de către directorul Adrian Pintea.