ÎNCĂ O DISTINCȚIE pentru Sorin Giubega


Pe 25 octombrie 2022, Ministerul Culturii organizează, de la ora 10.00, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2022”, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. Scopul evenimentului este acela de a-i celebra și premia pe cei care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională. Totodată, prin acest eveniment care nu a mai fost organizat în ultimii doi ani, din cauza contextului pandemic, Ministerul Culturii își arată recunoștința față de persoanele care promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial. Gala va da curs expresiei artistice a meșterilor și a rapsozilor populari, ce vor prezenta momente artistice reprezentative pentru titlul pe care l-au obținut.
„În cadrul Galei Tezaure Umane Vii 2022 va participa, din partea Ministerului Culturii, Subsecretarul de Stat Costel-Cristian Lazăr, alături de specialişti din mediile de cercetare, academic, universitar, muzeografi, membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și ai instituțiilor și centrelor de cultură din teritoriu. Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale”, anunță Ministerul Culturii înaintea galei.

Cine este Sorin Giubega?

Vă reamintim că pe lista selectă a Tezaurelor Umanii Vii s-a strecurat și olarul vâlcean Sorin Giubega din Horezu. Născut la 3 februarie 1960, acesta face parte din comunitatea de meșteri ceramiști ai Horezului, care, de-a lungul celor peste 45 de ani de practicare a meșteșugului, s-a consacrat ca fiind unul dintre cei mai valoroși olari ai locului dar și din țara noastră. Cu o activitate bogată, derulată de aproape o jumătate de veac, Sorin Giubega respectă cu strictețe etapele laborioase de realizare a ceramicii tradiționale de Horezu, moștenite din generație în generație – alegerea și extragerea pământului, dospirea, frământarea, curățirea, tăierea, udarea, malaxarea, modelarea, decorarea, arderea, smălțuirea, dovedind cu prisosință o cunoaștere în detaliu a fiecăreia, o manualitate și o tehnică desăvârșite în modelajul la roată, creativitate și suplețe în realizarea decorului, îmbinare inspirată a simbolurilor tradiționale – cocoșul, bobocul de floare, spicul de grâu, coada de păun, spirala, pomul vieții, steaua, șarpele, peștele etc., rezultatul meșteșugului său fiind obiecte ceramice de un înalt rafinament. Astfel, fie că vorbim de tăiere, căni, cești, ulcioare, ciorbalâce, vaze de flori ș.a, caracteristica dominantă a creațiilor lui Sorin Giubega este dată de îmbinarea armonioasă a utilului cu frumosul, a esteticului cu funcționalul.
Elementele tradiționale, vechile forme și motive s-au menținut de-a lungul timpului, în toată munca și opera sa dovedind cunoștințe, practici și tehnici specifice producerii acestui tip special de ceramică, ceramica de Horezu. Astăzi, olarul lucrează toate tipurile de vase produse în centrul de olărit Horezu: tăiere de diferite dimensiuni, ciorbalâce, ulcioare, castroane, străchini, căni și cești de mărimi diferite, sfeșnice, vase de flori etc., respectând ornamentica specifică zonei și arderea tradițională în cuptorul tronconic de suprafață cu două guri.