În pofida falselor lamentaţii despre viitorul unui proiect european, „APELE” DISCORDIEI DE LA APAVIL S-AU LIMPEZIT


După aproape 8 luni de dispute în justiţie pe marginea Hotărârii adoptată, în mai anul trecut, de către Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC APAVIL SA Vâlcea, situaţia conflictuală începe să se lămurească. A devenit de notorietate faptul că „componenta” liberală, interesată să preia în mod abuziv frâiele conducerii societăţii sus-amintite, a luat cu asalt meterezele AGA spre a impune cu forţa oameni de-ai săi în Consiliul de Administraţie. Prima tentativă au avut-o în ziua de 17 ianuarie 2013, când a fost convocată o şedinţă a membrilor Asociaţiei ADI – APA la care s-a urmărit să participe doar primarii localităţilor din structura PNL. „Selecţia” participanţilor a avut ca unic scop asigurarea majorităţii pentru alegerea preşedintelui Asociaţiei însă, aşa cum era de aşteptat, intenţiile liberalilor au eşuat. De atunci, au tot încercat să boicoteze funcţionarea APAVIL în condiţiile prevăzute de lege şi, implicit, alegerea statutară a organelor de conducere. Capul de afiş al blocajelor l-a constituit Hotărârea nr.6/24 mai 2013 adoptată de AGA fără să fie respectate OUG nr.109/2011, hotărârile nr.64 şi 151 luate de Consiliul Judeţean, respectiv Consiliul Local al municipiului Rm.Vâlcea, precum şi alte acte normative. Deoarece, pentru accesarea primei trageri din creditul acordat de BERD în valoare de 13,7 milioane euro trebuia făcută dovada numirii în spiritul legii a membrilor consiliului de administraţie, sforăriile atentatorilor la statutul Asociaţiei au fost respinse de creditor.

Cramponarea pe interesele sale de a-şi implanta „santinele” liberale în conducerea operativă a Societăţii APAVIL a pus în pericol derularea proiectului privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea, proiect elaborat de Consiliul Judeţean Vâlcea care beneficiază de o finanţare europeană în valoare de 124 milioane euro.

Acestea au fost principalele motive care au determinat introducerea plângerii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „APA VÂLCEA” la instanţa judecătorească prin care, între altele,   s-a cerut anularea Hotărârii nr.6 despre care am vorbit mai sus, precum şi a rezoluţiei nr.6993/19 iulie 2013 stabilită de conducerea Oficiului Registrului Comerţului privind admiterea cererii de înregistrare a respectivei Hotărâri nr.6.

După cum era de aşteptat, Secţia Comercială şi Contencios Administrativ a Tribunalului Judeţean Vâlcea care a soluţionat plângerea, s-a pronunţat, în data de 27 martie a.c., dând reclamantului câştig de cauză. La rândul său, Consiliul Local al municipiului Rm.Vâlcea, în ultima sa şedinţă, a adoptat Hotărârea nr.80 prin care a fost îndreptată eroarea care a provocat întregul conflict juridic. Noi n-am vrut decât să respectăm legea, fapt confirmat şi de Hotărârea Tribunalului. În felul acesta, intenţiile celor care au urmărit să compromită condiţiile prevăzute pentru prima tragere din contractul de credit extern au eşuat lamentabil, iar, după ce va fi convocată – cât mai rapid, sper – o nouă adunare generală a acţionarilor pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie al APAVIL, proiectul cel mai valoros pentru vâlceni în domeniul apei îşi va relua cursul firesc.

Dr.ing. ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea