În jurul lumii, pentru a doua oară
2. Români sunt peste tot
Cum am scris în prima corespondență, am mers cu autobuzul de la Frankfurt/ Main la Hamburg, unde ne-am îmbarcat pe 18 decembrie 2011, seara, la ora 20.00. Vaporul nostru, Amadea, a ridicat ancora în același timp cu Albatros, un alt vas de croazieră al companiei Phoenix, care va călători în jurul lumii, ca și al nostru, dar pe o alta rută și cu o durată mai scurta cu aproape o lună.
După îmbarcare am navigat prin estuarul Elbei, am intrat în Marea Nordului , apoi în canalul Mânecii și, după ce am travesat golful Biscaya, am intrat în Oceanul Atlantic. Prima escală a fost în Insula Madeira, în „insula florilor”, cum mai este cunoscută.
Știam de la început că ne va aștepta o vreme nu prea placută, cu valuri mari, mai ales în Marea Nordului și în Golful Biscaya, ceea ce a s-a și adeverit. Norocul nostru a fost că traversarea de la Madeira în Caribic a fost placută, pe o vreme frumoasă, devernind treptat calduroasă, iar oceanul liniștit.
În primele zile de călătorie au avut loc evenimente obișnuite, ca la oricare altă croazieră de lungă durată: cocktailul și dineul capitanului Hubert Flohr, prezentarea echipajului, a vaporului. În cazul nostru, o altă surpriză: întâlnirea cu medicul de vapor, dr. Peter Koch, și participarea la cocktailul oferit de el.
Vom face, în continuare, o scurtă descriere a vasului și a programului de pe vas, deși în prima noastră corespondență am prezentat unele delalii: are 29.000 BRZ (clasa mijlocie, ca greutate), o lungime de 193 m, o lățime de 25 m și 8 punți. Pe vapor sunt îmbarcați 600 de pasageri; personalul de bord și de servire a turiștilor: 280 persoane. Avem la dispoziție două restaurante, șase baruri, o piscină și whirlpool exterior, fitness, frizerie, coafură, spa cutrei saune, cabine pentru tratamente cosmetice, masaje și terapie antiaging, shop, săli de teatru, de cinema, spital. Cotidian apare ziarul vaporului cu informații despre programul în amănunt al fiecărei zile, precum și ziarul cu evenimentele mai importante din lume. În cabine avem acces la internet cu cablu sau whirless și la televizor. Se pot viziona programele TV transmise prin satelit, dar și o serie de filme. Totodată, suntem informați despre ce vom vizita, ni se prezintă detalii asupra rutei vasului, precum și cum va fi vremea, în continuare.
Dimineața se organizeaza diverse cursuri de initiere: în limbi străine, pentru gătit, croșetat, desenat, dansat, jucat golf sau voleyball, schah, scat, bridge, table, degustări de vinuri, prezentări de mode, de bijuterii și tablouri etc. După amiaza se dansează, se joacă bingo, se ascultă concerte, iar seara au loc showuri de două ore cu trupe artistice angajate pe segmente de croazieră. Noaptea, barurile, platformele de dans și disco sunt deschise pentru cei care vor să se distreze ăn continuare.
Sunt șase mese pe zi, de la micul dejun la snackul de la miezul nopții. Servirea este de 5 stele, domnul Schmitz fiind un excelent bucătar; problema cea mai grea este cumpătarea fiecărui turist.
Pe vapor, alături de căpitanul vasului, care are răspunderea supremă de siguranța croazierei, persoane importante sunt, între altele, șeful hotelului și cel al restaurantului. Putem spune că am avut noroc și de această dată: directorul hotelului, Holger Winkler, este un bun prieten de al nostru, care ne-a vizitat deja de câteva ori în România. A stat la noi, devenind un mare iubitor al meleagurilor noastre, de care vorbește cu drag și admirație în toată lumea pe unde călătorește. Este un adevărat ambasador al României. Directorul restaurantului este Robertino Georgescu, un om adorabil. S-a născut în Constanța, dar părinții săi au emigrat în Austria când el avea 12 ani. Locuiește la Graz, dar vine destul de des și la Berlin, unde locuește tatăl său. Nu a mai fost de mult timp în România, dar voi face tot posibilul să-l aduc să-l aduc pe la noi, ca să nu uite definitiv locurile natale. Credeți că este ușor să ostoești 600 de pasageri de câteva ori pe zi? Ei bine, Robertino o face cu un talent deosebit, personalul pe care-l conduce fiind într-adevar și el de 5 stele, adică foarte priceput, de un profesionism de talie interfnațională, deosebit de amabil și permanent cu zambete pe buze. Aici, deviza „clientul nostru stăpânul nostru” este o realitate, nu ca la noi, în unele locuri, vorbă goală. Dacă aș avea o putere miraculoasă l-aș aduce pe Robertino în România să-i invețe pe bucătarii și pe chelnerii noștri ce înseamnă adevărata meserie. Și nu numai profesional, ci și ca bun român. Deși plecat din țară de copil este la curent cu tot ce se întamplă la noi și are o poziție corectă privind ce trebuie făcut pentru o redresare și integrare europeană. Pe vapor mai este un român, pianistul Eddy Teger, căsătorit cu o procuroare din Wiesbaden, locuind foarte aproape de noi. Este un talent deosebit, cunoaște muzica de toate stilurile și asta o face de copil. În plus, este foarte simpatic, deschis, comunicativ, un bun român. M-am convins și de această dată că românii care au emigrat înainte de 1989 din cauza dictaturii comuniste se dovedesc azi buni patrioți, cu dragoste de țara de baștină, care dertesdtă jaful din ultimele decenii. Peste tot și totdeuna i-am auzit vorbind numai de bine țara noastră. Şi cu Edy este o adevărată placere să conversezi despre toate problemele, fără să ataci nuanțe divergente majore, așa cum ni se întamplă de fiecare dată când suntem în România. Nu vă vine să crerdeți: și inginerul adjunct al vavei, Claudiu, e tot român, dar nu l-am cunoscut până acum. Mai avem timp…
În Funchal, am rămas o zi întreagă. Ca de obicei, am comandat un taxi si am vizitat frumosul oraș despre care, în extenso, vom scrie în cartea ce va aparea după încheierea călătoriei. Șoferul taxiului, David, ne-a propus o rută care coincidea cu ceace vroiam noi să vizităm. Am vizitat: cartierul rezidențial Monte, superba biserică Nossa Senhora do Monte, funicularul, toboganul, piața multicoloră Mercado dos Lavradores, catedrala Se, iar în afara orașului craterul vulcanului de la 1700 m.
Fiind bine informați de acasă, am servit la restaurantul din port, amenajat pe Yachtul care a aparținut trupei Beatlles, acel pește deosebit de gustos, numit espada, iar o bere la fabrica din port. Peștele espada trăieste în ocean, la 800 m adâncime; se pescuiește cu fire foarte lungi, scoaterea la suprafață colorandu-i pielea în negru, în timp ce ochii și bășica îi explodează. A doua zi, pe vapor, la gustarea de la ora 10.00, organizată pe punte, ni s-a servit pește prăjit, tot din acest soi delicios, dar foarte rar de găsit.
Crăciunul l-am sărbătorit pe vas; a fost frumos organizat, cu masă excelentă, cu cadouri aduse de Moș Crăciun și cu slujba de noapte din Ajun. Preotul catolic care a oficiat slujba Nașterii Mântuitorului este, de asemenea, un om deosebit.
Am avut onoarea de a servi masa de Crăciun împreună cu căpitanul navei, iar după aceea, datorită lui Ronaldino, ni s-au creat cele mai bune condiții. De bună seamă, asta a atras invidia oamenilor, dar și reclamatia din partea a două familii, care nu au văzut cu ochi buni că noi, doi români, servim masa împreună cu șeful. Dar, noi cunoaștem din străbuni, câinii latră, ursul trece…
Vă mai facem cunoștință, dragii noștri cititori, cu stewardesa Parmi, filipineză, cu șeful de sală Tino, neamț, cu Justyna, chelnerița de origine poloneză, care, deși foarte tânară, este bună profesionistă și foarte rafinată în meserie, cu filipinezii Jimmy, Robert și Benry, care fac mari eforturi ca să ne vadă multumiți. Evident, totul se întreprinde sub ochiul atent și exigent al bossului Robertino, care ne-a devenit un prieten devotat. La dorinta Irinei, pe masa noastră nu lipsește usturoiul, ardeiul iute proaspat ăi pesto de măsline, exact ce mâncăm zilnic și acasă. De-aia spunem – și aici ne simțim ca acasă!
De la momentul plecării din Hamburg, până când trimitem această corespondență, am strabatut deja peste 6000 km.
Atașăm o poza cu noi doi pe toboganul de 2 km.lungime; ne aflăm într-una dintre „săniile” ce aluneca pe coasta Monte spre port. Câteodată, coasta este foarte abruptă de-ți crește puternic adrenalina. Această călătorie originală areo veche tradiţie în Funchal. În cealaltă fotografie suntem cu Robertino, îngerul nostru păzitor pe vaporul Amadea.