În contextul Brexitului, Guvernul se interesează de cetățenii români din Marea Britanie


La începutul lunii februarie, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Jeremy Hunt. Discuția a evidențiat relațiile bilaterale foarte bune dintre România și Marea Britanie, întemeiate pe Parteneriatul Strategic și pe interesele comune care stau la baza cooperării dintre cele două state.
„A fost subliniată evoluția schimburilor economice, marcate de tendința pozitivă a schimburilor comerciale, precum și aportul deosebit al comunității românești în cadrul societății britanice. În acest context, prim-ministrul român a reiterat interesul pentru extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în sensul valorificării potențialului uman remarcabil care conturează relația româno-britanică. De asemenea, a exprimat satisfacția pentru deschiderea biroului din București al Bursei de la Londra. A fost apreciată colaborarea excelentă pe dimensiunea de securitate și apărare, considerată pilon fundamental în promovarea păcii și prosperității regionale și în susținerea obiectivelor transatlantice”, au transmis, cu privire la această întâlnire, reprezentanții Biroului de Presă al Guvernului României.

Și oficialii britanici se interesează de binele compatrioților lor din România

Întrevederea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la Brexit. „Prim-ministrul României a subliniat importanța acestui dosar european, inclusiv din prisma finalizării acestuia pe durata Președinției române în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene. Premierul român a evidențiat responsabilitatea comună a Uniunii Europene și a Marii Britanii de a proteja drepturile cetățenilor europeni și britanici, în spiritul reciprocității, indiferent de rezultatul procesului Brexit. În acest sens, a salutat asigurările oferite de către Premierul britanic pe această temă și a reiterat angajamentul Guvernului României de a adopta toate măsurile necesare pentru protejarea drepturilor cetățenilor britanici care se află în România. (…) În același timp, a fost agreată necesitatea reconfigurării Parteneriatul Strategic româno-britanic în lumina realităților noi generate de redefinirea raporturilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și de evoluțiile care au avut loc în plan bilateral de la ultima revizuire a Parteneriatului Strategic, în 2011. Cei doi oficiali au exprimat interesul pentru continuarea dialogului pe tema aprofundării și extinderii cooperării bilaterale româno-britanice în cadrul unui nou Parteneriat Strategic cuprinzător și ambițios”, se mai arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.