În ceea ce priveşte legea supermarketurilor, Comisia Europeană nu este un «bau-bau» al României


„Comisia Europeană nu este un «bau-bau» al României în ceea ce priveşte legea supermarketurilor, deoarece dincolo de procedura de infringment, care este una preliminară, sunt două luni la dispoziţie pentru a oferi explicaţii pe toate punctele posibile”, a declarat preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru. „Eu cred că legea supermarketurilor a avut intenţii foarte bune, iar dacă este ceva de modificat, vom putea modifica. Comisia Europeană nu este un «bau-bau» al Europei şi al României şi cred că dincolo de procedura de infringment, care este o procedură preliminară, avem două luni să explicăm Comisiei toate punctele posibile. Eu cred că două dintre puncte pot fi fără probleme aprobate, dar al treilea punct, respectiv lanţul scurt, nu şi-a făcut efectele. Nu putem vorbi despre un potenţial prejudiciu pe care Legea 150/2016 l-a produs, atâta timp cât nu avem norme de aprobare pe lanţul scurt de aprovizionare”, a precizat Dumitru, într-o conferinţă pe teme agricole.
Acesta susţine că ar fi nevoie de parteneriate între fermieri, procesatori şi lanţurile de retail pentru reglementarea comerţului modern cu produse agroalimentare, dar şi pentru împărţirea echitabilă a profitului. „Eu cred că nu a fost împiedicat comerţul din reţelele comerciale ale căror cifră de afaceri este mai mare de două milioane de euro. Consider că trebuie să vedem unde se intersectează cererea şi oferta şi unde putem să facem acele parteneriate între fermieri, procesatori şi retail. Astăzi, retailerii au cam 65% din piaţa organizată a comerţului cu produse agroalimentare şi din datele pe care Ministerul Finanţelor le-a publicat pe site reprezintă o cifră de afaceri undeva la 7,7 miliarde de euro. Eu cred că dacă tot plătim în fiecare an trei miliarde de euro fermierilor români, n-ar trebui să le găsim aceste trei miliarde de euro doar în profitul acestor multinaţionale ci să existe o împărţire echitabilă”, a mai spus preşedintele Pro Agro.
Întrebat ce părere are despre declaraţia preşedintelui Romalimenta, Sorin Minea, potrivit căreia România este o piaţă de mâna a doua, Emil Dumitru a precizat că producătorii români respectă toate cerinţele Uniunii Europene, iar produsele româneşti nu sunt cu nimic mai prejos decât alte produse din alte state membre. „Nu vreau să fiu maliţios cu domnul Minea, îmi este simpatic şi este un procesator român, dar România este o ţară la mâna a doua şi pentru că de foarte multe ori nu a existat acel parteneriat despre care vă spuneam. (…) Din punct de vedere al trasabilităţii şi a normelor sanitar-veterinare, producătorii români respectă toate cerinţele UE şi produsele realizate în fermele noastre nu sunt cu nimic mai prejos decât alte produse din alte state membre, numai că avem parte de o concurenţă neloială, de care ar trebui să scăpăm, dacă vrem să fim credibili în faţa consumatorului, pentru că el este singurul care decide”, a mai spus preşedintele Pro Agro.