În Călimăneşti s-a deschis „Orăşelul copiilor sănătoşi”


• accesul prichindeilor s-a făcut numai pe bază de… paşaport

 

Duminica Rusaliilor a venit, în staţiunea Călimăneşti, cu o acţiune gustată de părinţi şi copii deopotrivă, în Parcul Central al oraşului. Acolo, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea, Asociaţia Exploratori pentru Viitor, Primăria Oraşului Călimăneşti, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea, Parcul Naţional Cozia şi un sponsor privat s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului intitulat „Orăşelul Copiilor Sănătoşi”.

Începând cu ora 10.00, Parcul Central din centrul renumitei staţiuni vâlcene a devenit neîncăpător, fiind animat de mai multe grupuri de copii. Aceştia s-au prezentat mai întâi la oficiul de înscriere, acolo unde au fost înregistraţi şi au primit „paşaportul” pe baza căruia au avut acces în orăşel.

După acest moment, destul de gustat de cei mici, a început distracţia. Perindându-se pe la cele zece „puncte de trecere”, copiii au avut posibilitatea de a acumula informaţii, urmând ca apoi să primească „viza de trecere”. În punctele în care au oprit, cei mici au aflat lucruri interesante despre: soare, aer, apă, nutriţie, odihnă, activitatea fizică, pompieri, poliţie, primărie, echilibrul mental şi spiritual (şcoala, filarmonica, biserica).

„Nu putem afirma că au fost preferinţe în ceea ce priveşte punctele de oprire, însă putem specifica faptul că acolo unde au învăţat despre nutriţie au putut degusta anumite produse sănătoase. S-a abordat tema activităţii fizice, au avut parte de căţărări, concursuri de biciclete şi role printre jaloane şi obstacole, echilibristică pe frânghie şi alergare în saci. Nu putem trece cu vederea concursurile de la sectorul de apă, unde copiii au avut ca sarcină să umple pahare de apă cu ajutorul unei linguriţe şi au primit informaţii despre rolul apei în hidratare şi igienă. Tot legat de apă, au putut primi indicaţii de la echipajul de pompieri despre cum să nu provoace un incendiu şi cât de importantă este apa în astfel de situaţii. Cu această ocazie, copiii au putut vedea cum arată o maşină de pompieri pe interior, primind totodată explicaţii despre echipamentul de intervenţie. Un stand căutat de copii a fost şi cel de la jandarmerie, unde cei mici au putut vedea echipamentul de luptă, dar şi cel specific misiunilor montane.

Am dori să mulţumim Primăriei Călimăneşti pentru spaţiul generos pe care ni l-a pus la dispoziţie, pompierilor şi jandarmilor, pentru că şi-au dislocat echipament şi personal pentru această zi, cabinetului medical al dr. Carmen Udrea, deoarece şi-a trimis un reprezentant la această acţine, sponsorului, fără de care nu puteam asigura fondul de premiere şi, nu în ultimul rând, Asociaţiei Exploratori pentru Viitor pentru organizare.

Ştim că fiecare dintre cei care s-au implicat au făcut-o în mod voluntar, fapt care aduce plus valoare acestei acţiuni, deoarece aceşti oameni puteau să-şi petreacă această zi cu familia şi prietenii, dar au ales să ni se alăture, pentru ca micuţii să fie stimulaţi în a face mai multă mişcare şi a fi mai sănătoşi. La final, copiii participanţi au primit câte o diplomă ca semn al preţuirii stilului de viaţă activ”, ne-a declarat Irinel Poenaru, inspector DJST Vâlcea.