În 2016, 174 de decese de pe teritoriul Vâlcii puteau fi evitate


O statistică a DSP Vâlcea, realizată de dr. Valeriu Gîlea, atestă că, anul trecut, 174 de decese puteau fi evitate. Vorbim de afecțiuni la care moartea nu trebuia să apară, la anumite vârste, în prezența unor îngrijiri medicale acordate în timp util și eficiente. Metoda este folosită pentru evaluarea performanței unui sistem de sănătate.
La grupa de vârstă 5-64 de ani, în zona Râmnicului, s-au înregistrat trei decese ca urmare a îmbolnăvirii de tuberculoză, un caz la Drăgășani și alte două în Horezu. În ceea ce privește tumora malignă la sân, la grupa de vârstă 25-64 de ani, s-au înregistrat 11 decese în zona Râmnicului, trei în Brezoi, șase în zona Drăgășani și unul în Horezu. La grupa de vârstă 15-64 de ani, în zona Râmnicului au fost șase decese de tumoră de col uterin, un deces în Brezoi, unul în zona Drăgășani și altul în Horezu. 23 de decese de tumoră malignă de trahee, bronhii și plămâni s-au înregistrat în Râmnic, la grupa de vârstă 5-54 de ani, unul în zona Bălcești, trei în Brezoi, șase în zona Drăgășani și șapte în Horezu. Destul de multe decese din cauza bolilor de inimă ischemice, decese ce puteau fi evitate. În zona Râmnicului s-au înregistrat, la grupa de vârstă 35-64 de ani, 42 de decese, șapte în zona Bălcești, unul în Brezoi, opt în Drăgășani și opt în Horezu. Anul trecut, la grupa de vârstă 15-74 de ani, s-au înregistrat 70 de decese de ciroză hepatică: 37 în zona Râmnicului, șase în Bălcești, două în Brezoi, 17 în Drăgășani și opt în Horezu.
Rata de deces evitabil la 1.000 de locuitori este de 0,77 pentru zona Râmnicului, 0,92 pentru Bălcești, 0,94 pentru Brezoi, 1,15 pentru Drăgășani și 0,77 pentru Horezu.