Împrumuturile rapide oferite de IFN-uri. În plină dezvoltare sau o afacere pe cale de dispariție?


Împrumuturile rapide nebancare au cunoscut în ultimii ani un val de popularitate în România. Mulţi dintre cei care au nevoie urgentă de o sumă de bani se îndreaptă către acest tip de serviciu. Vom discuta despre motivele care au dus la acestă deschidere tot mai mare către instituţiile financiare nebancare, dar și cum au ajuns multe să dispară de pe piață.
Totul a fost declanşat odată cu instituirea crizei financiare, când salariile nu au mai putut acoperi diferite nevoi ale oamenilor, precum urgenţe medicale sau evenimente neprevăzute din familie. Oamenii au căutat soluţii rapide, iar IFN-urile au venit în întâmpinarea lor prin ofer-tele atractive. Banii erau acordaţi simplu, convenabil şi fără prea multe documente.
Că s-au bucurat de popularitate, este cert, însă care va fi oare viitorul creditelor nebancare, mai ales într-un cadru legislativ din ce în ce mai restrictiv?

Cererea de credite rapide de pe piaţă

În ultimii ani, cererea de credite rapide nebancare a fost constantă. Cele mai multe schimbări s-au produs mai degrabă în sânul instituţiilor financiare nebancare. După înăsprirea cadrului legislativ prin obligativitatea de a creşte capitalul şi de a intra într-un registru special, multe IFN-uri şi-au întrerupt activitatea. Pe de altă parte, altele noi şi-au înregistrat activitatea, pentru a intra în legalitate.

De ce au creditele rapide succes

Împrumuturile rapide au avut succes şi vor continua să aibă datorită condițiilor flexibile de acordare. Limita de venit este mică şi, în plus, împrumuturile pot fi accesate şi de clienţii cu istoric de plată negativ, respinşi de bănci. Întregul procedeu se desfăşoară online şi fără birocraţie. Important este ca solicitantul să fie bine informat din surse sigure, cum ar fi platforma Mr. Finance, şi să ştie care sunt avantajele acestui tip de împrumut.

Opinia oamenilor despre creditele rapide nebancare

În general, IFN-urile se bucură de o reputație bună în rândul solicitanților, tocmai pentru că reprezintă prima opţiune la îndemână atunci când au nevoie rapid de o sumă mică de bani. Avatajate sunt și persoanele respinse de bancă din diverse motive. În plus, creditele oferite de IFN-uri sunt percepute ca o formă de a-i ţine pe oameni departe de metodele ilicite de a obţine bani împrumut. Bineînțeles, costurile mari ale unui credit rapid reprezintă pentru mulți un obstacol, caz în care clienții caută mai degrabă alternative de împrumut la prieteni sau familie.

Noul prag maxim de îndatorare şi impactul asupra IFN-urilor

Potrivit ultimelor prevederi legale, pragul maxim de îndatorare la creditele în lei a fost pla-fonat la 40% din venitul net al consumatorului. Acest lucru a avut un impact foarte mare asupra instituţiilor financiare nebancare, deoarece a scăzut considerabil numărul clienţilor eligibili. În plus, au scăzut şi sumele maxime acordate, iar profitabilitatea IFN-urilor a avut de suferit.
Deși schimbările de pe piaţa financiară și reglementările recente au dus la falimentarea unor instituţii financiare nebancare, există încă un număr considerabil de IFN-uri care pun la dispoziţia consumatorilor servicii de creditare rapidă.
Sursa text: mrfinance.ro