Ilegal, școlile vâlcene au devenit săli de festivități sau firme private


Fără a avea avizul Ministerului Educației, respectiv al Inspecto­ratului Școlar Județean Vâlcea, mai multe unități de învățământ au căpătat o altă destinație. Semnalul a fost tras, zilele trecute, de către șefa învățământului vâlcean, Andra Bică (foto). Printre școlile cu probleme, menționăm: clădirea Grădiniței Urși din Popești a fost închiriată unei firme încă din 2005, dar nu există nici un fel de act în acest sens; Școala „I.C. Constantinescu” din Cueni, Roești a devenit sală de festivități, prin comasarea a șase săli de clasă, dar fără a avea la bază un act etc. Per total, din raportul emis de Inspectoratul Școlar, reiese că la nivelul celor 89 de localități vâlcene, în cazul a 20 a fost schimbată destinația unităților de învățământ, fără avizul MECS, în trei localități schimbarea s-a făcut legal, în 47 de localități există școli/grădinițe dezafectate, în 26 de localități funcționează toate unitățile de învățământ, iar în alte 16, există unități școlare fără activitate, dar în stare bună.

Consiliile locale au decis:
Școlile devin cămine culturale sau societăți private

Lucrurile nu se opresc aici. Mai multe sedii de școli sau grădinițe au devenit, cu acordul consilierilor locali, cămine culturale, biblioteci sau societăți private. Școala Ifrimești din Horezu a devenit Cămin Cultural, lucru valabil și pentru Școala Tănăsești din aceeași localitate. Școala cu clasele I-IV Bodești din Bărbătești a fost transformată în Bibliotecă comunală. Sediul unde activa Școala veche Milostea din Slătioara a fost demolat în 2010, în prezent, pe vechiul amplasament, funcționând un centru de îngrijire bătrâni. Școala veche Rugetu din Slătioara a devenit cămin cultural, Școala cu cls. I-IV Blejani din Scundu a devenit Centru Cultural, iar unități de învățământ din Băbeni, Bârsești – Mihăești, Urși – Popești, Racovița – Budești au ajuns pe mâna privaților.
Multe sunt școli dezafectate, ce nu mai funcționau de ani buni. Sunt, însă, și clădiri noi, modernizate, închise însă din lipsă de elevi.