Hossu: „La OLTCHIM, e nevoie de minim 70 miliarde euro!”


• liderul Cartelului ALFA nu dă nici o șansă combinatului de a rămâne pe mâinile românilor și spune că noii proprietari pot veni numai din Occident sau China
Aflat în campanie electorală pentru un nou mandat de președinte al CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu a făcut o „haltă” și în Râmnicu Vâlcea, la o zi până să fie reales. Ca de obicei, în fața presei locale, liderul suprem ALFA a făcut show pigmentând, când și când, câteva dezvăluiri.
Referitor la durerea maximă a Vâlcii, Hossu a fost cât se poate de tranșant: „OLTCHIM nu poate ajunge pe mâna vreunui investitor autohton pentru că nu există un astfel de om sau fond de investiții care să asigure un necesar de 70-80 miliarde euro pentru activitate. Ceea ce a reușit până acum statul român a fost să recupereze instalația de piroliză de la Pitești, care acum aparține statului. Au fost niște discuții cu niște belgieni la Ministerul Energiei dar nu s-a materializat nimic. Dacă mă întrebați pe mine, cele mai șanse le-ar avea o multinațională din Occident sau chinezii, nu are nimeni din țară resursele necesare, 70-80 miliarde euro ca să miște lucrurile. Trebuie să vă gândiți că, în acest domeniu, plățile se fac la 90-100 zile, deci oricine vine trebuie să aibă capital să asigure activitatea minim trei luni. Pentru a ajunge la un asemenea nivel îi trebuie piroliza, ori ca să aducă instalația aici, costurile rămân în continuare, trebuie să aducă materia primă. Un astfel de investitor sau grup de investitori, fond de investiții ar putea să construiască și o mică rafinărie pentru a avea ce-i trebuie combinatului. Dar astea înseamnă bani, nu spun că nu se poate! Se poate! Dar asta înseamnă bani! Vreau să vă spun că Oltchim e pe un trend relativ ascendent, a plecat cu 24%, acum a ajuns spre 30% din capacitate, nu merge la capacitatea normală, adică să meargă piroliza, sper într-o politică guvernamentală de reindustrializare, ceea ce vrea și ne cere UE, în momentul acela combinatul are foarte mari șanse. A pierdut o mare parte din piață, a pierdut Europa Centrală și de Est. Există oferte, decidenții politic nu sunt hotărâți, chinezii vor să intre masiv în Uniune, au o politică investițională, dar sunt blocați de birocrație…”