HERVEX 2012


HERVEX a apărut cu două decenii în urmă prin punerea la punct a unei colaborări de lungă durată între Institutul de Hidraulică din Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea şi producătorul de echipamente hidraulice Hervil. Iniţial scopul manifestării a fost de a se prezenta în faţa economiei naţionale capacitatea ştiinţifică, de producţie şi comercială a organiza­to­rilor şi a partenerilor apropiaţi ai acestora. Chiar de la cea de a doua ediţie membrilor acestui grup li s-au adăugat şi ceilalţi producători români de hidraulică şi pneumatică, precum cei din Sibiu, Bucureşti, Iaşi, Bistriţa, Focşani şi Plopeni. Cu fiecare an grupul participant s-a mărit cu alţi producători,  mai ales reprezentanţi ai marilor firme multi­na­ţionale şi cu foarte mulţi specia­lişti din centrele de cercetare uni­ver­sitare. În ultimii 10 ani, partici­parea internaţională a devenit din ce în ce mai serioasă,  atât în zona expoziţiei cât şi în zona conferinţei ştiinţifice, întărind ideea ca Hervex-ul reprezintă cea mai importantă ma­ni­festare a domeniului din Româ­nia. Pentru viitor organizatorii tre­buie să ţină cont de modificările de comportament ale beneficiarilor, de creşterea formidabilă a impactului internetului, de creşterea numărului de manifestări expoziţionale şi ştiin­ţifice pe tematici înrudite la care ar trebui să participe un specialist în decursul unui an calendaristic şi de asemenea de efectele globalizării. În scopul menţinerii şi chiar al creş­terii interesului pentru manifestare, organizatorii consideră că sunt câteva idei care ar trebui să devină o bază pentru deciziile ulterioare.

Prima idee este că structura ac­tuală a conferinţei trebuie menţi­nută şi eventual dezvoltată cu includerea unor noi domenii de activitate înrudite sau comple­men­tare.

O a doua idee este accen­tuarea caracterului internaţional, cooptând pe lângă colegii din Aachen şi Wroclaw şi alţi noi parteneri în grupul organizator.

O a treia idee este ca Hervex-ul să devină itinerant, adică să găsim cel puţin încă unul dintre parteneri, preferabil din altă ţară,  care să organizeze această manifestare alternativ cu noi o dată la doi ani.

O a patra idee este să găsim încă una sau mai multe conferinţe sau expoziţii, pe tematici înrudite,  care să se desfăşoare simultan cu Hervex şi în aceeaşi localitate, eventual aceeaşi locaţie.

O a cincea idee este de creş­tere a rolului autorităţilor şi orga­ni­zaţiilor locale în organizarea şi desfăşurarea manifestării. Este evident că, în timp, numărul de congrese şi expoziţii se va micşora şi vor rezista doar cele reprezen­tative.

Trebuie remarcat sprijinul presei locale şi slabă reflectare a evenimentului în presa centrală. Poate că ar trebui ca toţi partenerii coorganizatori să îşi intensifice activitatea pentru asigurare unei eficienţe sporite.

Aceste câteva idei la care ar trebui să se adauge şi altele pot asigura creşterea în amploare a manifestării şi mai ales creşterea prestigiului acesteia pe plan naţional şi internaţional.

Ca urmare,  perspectiva pare a fi bună, în sensul că poate fi păstrată o bună ritmicitate şi o bună reprezentativitate,  însă dependen­ţa de gradul de implicare a celor care alcătuiesc grupul organizator şi a celor apropiaţi acestora.