Hai, că-i bine: Muzeul Județean are proiecte și idei cât cuprinde pentru Centenar, cu banii stă mai prost…


• conducerea instituției a întocmit un calendar cu o duzină de evenimente pentru care nu dispune bani decât parțial
După cum vă informam și în edițiile anterioare, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” organizează vineri, 23 februarie 2018, vernisajul unei expoziții dedicate Ecaterinei Teodoriu. Este primul dintre evenimentele gândite și organizate în cinstea Centenarului. Și poate, unul din puținele care va prinde viață. Managerul Claudiu Tulugea spune că din calendarul de manifestări pentru 2018, nu are bani nici pentru jumătate:
Domnule manager, ce ne puteți spune despre programul evenimentelor organizate la Muzeul Județean în cinstea Centenarului?
Începem vineri, 23 februarie, de la ora 14.00, cu o expoziție specială închinată eroinei naționale Ecaterinei Teodoroiu. Este primul proiect gândit pentru 2018. Expoziția ”Centenarul Marii Uniri. Frânturi de istorie” este realizată în colaborare cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă pagini de istorie olteană legate mai ales de personalitatea Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, de luptele grele duse pe Podul Jiului (Podul Ferdinand), documente de arhivă și de front, vederi, cărți poștale și alte exponate din Primul Război Mondial.
Apoi…
Vom continua cu o serie de mese rotunde organizate în liceele din Vâlcea având drept subiect bătăliile purtate de Armata Română pe Valea Oltului în 1916. Avem o colaborare cu două trupe de reenactement, asociația „Tradiții ostășești” și „Pro militaria” cu care vom încerca să facem o simulare a unei bătălii, mai precis a celei de la Cîineni, de la Podul Oltului. Este un proiect comun cu Primăria Râmnicului pentru care sperăm să primim sprijin și finanțare pentru că acest moment am dori să-l ținem în vară, în centrul orașului, de Zilele Imnului. Apoi, vom mai avea o expoziție organizată cu Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Astra din Sibiu dedicată relațiilor româno-franceze în Primul Război Mondial, centrată pe misiunea generalului Berthelot în România. Acest moment este programat pentru luna octombrie. În noiembrie, vrem să organizăm o paradă militară, prezentare de uniforme și armament din Primul Război Mondial. În decembrie, o paradă de costume populare plus mâncare tradițională de front la Muzeul Satului Vâlcean.
Ca importanță, care este cel mai „greu” proiect cultural în 2018?
Cel mai drag proiect al meu ar fi o cercetare arheologică preventivă în comuna Perișani, satul Poiana, unde am identificat, în anul 2016, după unele informații ajunse de la niște detectoriști, urmele ultimelor bătălii purtate pe Valea Oltului, de pe Dealul Spinului. Definitivarea cercetării arheologice ar fi o premieră pentru România, specifică Primului Război Mondial. Vrem ca osemintele umane de acolo să fie înmormântate cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor, eventual. Ar fi nevoie de o finanțare de 50.000 lei dar vă spun sincer, nu știu sigur dacă vom putea concretiza aceste planuri și inițiative, având în vedere că nu există finanțare. Am ceva promisiuni până spre finalul primăverii, poate chiar și sponsorizări pentru acest proiect.
Deci, din nou, fără bani nici măcar pentru Centenar…Care din aceste idei are cele mai mari șanse de a prinde viață, totuși?
La acest moment, parada de costume tradiționale și servirea mâncării de front 100%, parada militară din vară 100%, relațiile româno-franceze 100%. Ar mai fi și lansarea revistei științifice Buridava, numărul 13, publicată în preajma Unirii, adică noiembrie-decembrie cu accent pe articole cu evenimente locale din Primul Război Mondial, avem deja cinci articole strânse.
Acolo, despre ce fonduri ar fi nevoie?
Cred că revista ne-ar costa în jur de 15.000 lei.
Cât ar costa materializarea calendarului Centenarului într-o versiune minimală? Adică să putem avea și noi, la Vâlcea, niște evenimente pentru suta de ani a României…
Tot programul nostru ar costa 200.000 lei pentru cel puțin opt evenimente!
În clipa de față, pe ce bani vă bazați? Cât din ceea ce v-ați propus poate fi susținut financiar?
La acest moment, am prevăzut în bugetul instituției, să zic 40% din fondurile necesare pentru calendarul manifestărilor și evenimentelor Centenarului.
Vă mulțumesc!