„Guvernul a dat bani la toți și niciun primar n-are proiectele finalizate”


• este de părere Ion Sandu, edilul comunei Perișani

Nici n-a început bine anul că edilul Ion Sandu ne-a și luat prin surprindere: deja are două proiecte în derulare. Despre investițiile din acest an, potențialul turistic al Perișaniului, despre alegerile ce bat la ușă și alte probleme sociale am discutat, într-un interviu, cu alesul liberal din Țara Loviștei.

– Domnule primar, abia a început 2016 că dvs. deja vorbiți de proiecte și nu planuri, ci chiar în derulare…
Așa este. Am două proiecte în derulare, am vorbit cu cei de la CJ Vâlcea pentru aprobare. Este vorba despre modernizarea drumurilor de interes local. De asemenea, urmează să depunem dosarul pentru modernizarea/reabilitarea drumurilor județene, unul ajungând chiar pe Cozia. Perișani încă mai are munți cu păduri.

– Faceți ce faceți și aduceți vorba de lucrări ce duc, implicit, la dezvoltarea turismului. Există Centrul de Informare Turistică, aveți pârtie – care sperăm să fie funcțională cât mai repede, sunt și obiective istorice de vizitat. Ce mai lipsește?
Este nevoie de pensiuni pentru a aduce turiștii. Dacă nu ai cel puțin trei, patru unități de cazare, nu poți face turism ca la carte. Spre toamna acestui an, se vor da în funcțiune două pensiuni, dar nu sunt suficiente. Cu toate astea, cred că potențialul turistic al Perișaniului este mult mai mare ca-n zona Moeciu.

– Mai aveți tineri în localitate sau cei mai mulți au ales calea străinătății?
Cam 10% din tineri au plecat la muncă în străinătate. Dar sunt tineri care au rămas acasă, urmează cursurile școlii profesionale. De asemenea, sunt aproximativ 300 de copii care învață carte și au părinții lângă ei. Nu există copii părăsiți de părinți.

– Către finele anului trecut, s-au intensificat ședințele ADI APA Vâlcea. Rezultate, ceva, de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară?
Asociația funcționează. Menționez că Perișani a fost prima localitate din mediul rural ce a aderat la Apavil, a predat alimentarea cu apă. Sunt sigur că-n 2017 – anul acesta e prea repede – vor fi mullte proiecte de construire a rețelelor de canalizare, rețele atât de necesare. Nici acum nu avem, în Perișani, canalizare. În 2009 s-a făcut proiectul, în acest sens, în 2010 depus și aruncat pe undeva. Afost depunctat pe motiv că mai existau investiții asemănătoare cu fonduri europene. Am redepus proiectul la Udrea, la Ministerul Dezvoltării…Și acolo a fost pus deoparte. L-am redepus pe POS Mediu. Și acolo a eșuat. Acum cred că va intra în lucru prin Asociație și cred că până la sfârșitul acestui an.

– După atâtea eșuări e bine că mai aveți speranță…
Trebuie să crezi în ce vrei să faci…Dacă aș fi fost undeva sus, în Guvern, așfi luat comună cu comună la analizat. Aș fi dat bani câtorva localități să-și pună la punct infrastructura. Apoi, le-aș fi spus gata. Nu mai vedeți un leu și vă gospodăriți. Așa, au dat la toși și nu a terminat niciunul. Au început alimentarea cu apă, introducerea canalizării și n-au finalizat nimic.

– Mulțumit de banii primiți de la Guvern, în general?
N-am simțit niciun ajutor de la actualii guvernanți. Nu pot spune asta despre Guvernul Tăriceanu. Atunci, toate școlile din România au fost modernizate sau reabilitate. Aînființat porgramul de dezvoltare a infrastructurii locale, cu bani prin Ordonanța 7, pentru alimentare cu apă, canalizare. Atunci s-au dat și primele mijloace de transport copiii și nu s-a ținut cont că-i la PSD, PDL…Și pot continua cu exemplul că s-au asfaltat primii metri din DC 703 M….

– Grea viața de primar mai ales că, în 2015, au fost mulți revocați din funcții și, în principiu, din cauza incompatibilității…
Toți primarii muncesc mult; au viață grea, cel puțin cu proiectele europene, cu drumuri la Craiova sau București…

– S-a spus, la un moment dat, căși dvs. ați fi fost chemat la DNA să dați cu subsemnatul...
Am fost de câteva ori. Se mai găsesc oameni care-și zic: Să vedem, ăsta-i așa corect…

– În cele din urmă, Autostrada Sibiu – Pitești nu va trece prin Perișani. Dezamăgit?
Deloc. Oricum, dacă trecea prin zonă, ar fi fost suspendată. N-ar fi avantajat nici proprietarii anumitor terenuri, așa cum s-a tot vehiculat.

– Puneți, anul acesta, pârtia de schi la punct?
Am trimis deja o solicitare la CJ Vâlcea, pentru a fi luați în vedere. Am avea nevoie de 100.000 euro și nu cred că-i capăt de lume. Dacă primim banii aceștia, pot spune că avem o gură de oxigen pentru localitate.

– Alegerile bat la ușă…
Le aștept. Ca primar în funcțiune, pornesc cu un avantaj în fața contracandidaților.