Guvernul a aprobat modelul steagului pentru o comună din Vâlcea


În ședința desfășurată vineri, 29 martie, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind modelul steagului comunei Nicolae Bălcescu din județul Vâlcea. La punctul 16 de pe ordinea de zi, Executivul a aprobat nota de fundamentare, descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale modelului steagului comunei Nicolae Bălcescu.

Descrierea steagului

Întrucât nota de fundamentare conține strict elemente tehnice legislative pe baza cărora unitățile administrativ-teritoriale din țara noastră pot alege și arbora steaguri (de dimensiunile drapelului României), vom prezenta descrierea steagului, semnificațiile elementelor și ale culorilor acestuia spre o bună informare a opiniei publice.
„Modelul steagului comunei Nicolae Bălcescu este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lungimea și lățimea steagului de 2/3, format din trei fâșii dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru, alb, albastru. În centru, pe fâșia de culoare albă este imprimată stema comunei Nicolae Bălcescu. În partea dreaptă a stemei, pe albastru, este inscripționat statutul localității «COMUNA», iar în partea stângă denumirea «NICOLAE BĂLCESCU». Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime”, se arată în Anexa nr. 2 a documentului oficial transmis de Guvern.

Semnificațiile elementelor și ale culorilor steagului

În ceea ce privește descrierea stemei, tot în Anexa nr. 2 a Hotărârii de Guvern, sunt oferite următoarele explicații: „Stema comunei Nicolae Bălcescu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, având câmpul albastru, tăiat de o fascie undată, de argint. În partea superioară se află trei corbi negri, iar în cea inferioară, o veveriță, de argint. Sub veveriță se află, de o parte, o ramură de frasin, iar de alta, o ramură de stejar, cu ghinde, legate cu o panglică, totul de aur. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.”
Semnificațiile elementelor însumate steagului comunei Nicolae Bălcescu sunt următoarele: „Fascia undată reprezintă râul Topolog, care traversează zona. Corbii fac referire la satul Corbii din Vale. Ramura de frasin și stejar, precum și veverița indică bogăția silvică și cinegetică a zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Culoarea albă transmite puritate, curățenie și neutralitate. Culoarea albastră este simbol al fidelității și perseverenței, al cerului și lumii spirituale”.