Govora – neîncăpătoare


În week-end-ul trecut, s-a desfăşu­rat cea de-a 44 ediţie a complexului de manifestări cultural-artistice și sportive „Florile Govorei”, în cadrul Zilelor Ora­şu­lui Băile Govora. Aşa cum ne-am aştep­tat, sărbătoarea a fost una deosebită. În primul rând, pentru că parcul balnear a avut haine de sărbătoare, în al doilea rând, pentru că stațiunea este plină de turiști, și, nu în ultimul rând, că stațiunea a fost „invadată” de oameni: localnici, turişti sau doar participanţi la acest eveni­mentul din tot judeţul şi nu numai. Trebuie să recunosc că nu am mai văzut atâta lume de foarte mulţi ani. Asta denotă strădaniile administraţiei locale, şi, în special, ale primarului Mihai Mate­escu, de a aduce staţiunea la standarde cât mai ridicate prin investiţii de anver­gură, dar şi efortul de a promova fru­moa­sa staţiune vâlceană în toată ţara şi nu numai, prin participări la târguri, foruri şi festivaluri de turism. Amintim pe cel de la Sighişoara, care a fost de curând şi turul de forţă pe care îl pregătesc auto­rităţile în perioada următoare: Festivalul Medieval Cetăţi Transilvane, de la Sibiu (23-25 august), la Bursa şi Forumul de Turism Balnear din staţiunea Saturn (4-6 septembrie) şi la Albac, judeţul Alba (7-8 septembrie. Toate aceste participări la târgurile de turism şi toate materialele de promovare sunt realizate prin pro­iectul „Dezvoltarea şi consolidarea turis­mu­lui din oraşul Băile Govora prin pro­mo­varea potenţialului turistic local”, imple­mentat de administraţia govo­reană. Stand care a fost prezent, în zona centrală a oraşului, şi cu ocazia fru­moasei sărbători a zilelor oraşului.

Evenimentul a debutat, sâmbătă, cu parada portului popular ce s-a desfăşu­rat pe traseul Primărie – Scena amena­jată la intrarea parcului central, cu parti­ciparea ansamblurilor şi formaţiilor artis­tice din Câmpulung Moldovenesc, Albac, Balș, Horezu, Costești, Vaideeni și Băile Govora, alături de Fanfara „Ga­briel Chaborschi” din Rm. Vâlcea, con­dusă de prof. Constantin Andrei. În fruntea participanţilor s-a aflat primarul Mihai Mateescu, membrii ai adminis­traţiei locale şi judeţene şi invitaţi, încon­juraţi pe tot traseul de localnici şi turişti.

A urmat cuvântul de deschidere, care a aparţinut edilului şef al localităţii, Mihai Mateescu, care a declarat printre altele: „Este o oră de bilanţ în care noi toţi trebuie să spunem ce-am făcut şi ce vom face, este o oră de bilanţ pentru marea sărbătoare a oraşului nostru şi unde putem să spune că împlinim nişte proiecte, creionăm altele pentru ca să dovedim că Băile Govora este un brand. Ne-a fost dat nouă celor de astăzi ca să împlinim nişte proiecte pe care înaintaşii noştri, acum 100 de ani, le-au dat viaţă pentru Europa. Proiecte care s-au împlinit anul acesta şi pe care le-am înfăptuit cu bunăvoinţa Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi a întregii echipe de la AM POR, de la ADR Sud-Vest Oltenia, la care toţi au contribuit într-un fel sau altul. Am împlinit aceste proiecte de mare anvergură, catalogate acum proiecte de succes ale României. Ne-a fost dat să facem un parc minunat, pe care arhitectul Pinard l-a creionat acum aproape 100 de ani şi de care ar fi mândru, astăzi, văzându-l reabilitat. Ne-a fost dat să împlinim ceea ce se dorea acum 100 de ani, la cererea Societăţii Govora-Călimăneşti, să se îndiguiască malurile pârâului Hinţa, care iată abia acum le-am dat o consistenţă pe mode­lul Baden, faleze impresionante pe o lungime de aproape de 2 kilometri. Ne-a fost dat nouă să împlinim un traseu de cură balneară, să împlinim acel act istoric din 1943, când drumul spre curături era de 14 metri, iar noi acum am făcut un traseu de cură balneară şi în viitorul apropiat primul traseu de piste de biciclete al judeţului Vâlcea. De aseme­nea, va urma alt proiect de anvergură şi anume introducerea în circuitul naţional şi internaţional a Cinematografului Parc, clădire de patrimoniu. Se va reface reţeaua de apă şi canalizate cu ajutorul Consiliului Judeţean şi apoi proiectul măreţ de 4,5 milioane de euro, refacerea infrastructurii stradale. Aceste proiecte acum încheiate nu fac decât să dea credinţa locuitorilor că am făcut ceva şi că le-am redat demnitatea de a spune, sincer, că locuiesc în Băile Govora. Am redat demnitatea şi mândria turiştilor de a reveni în Băile Govora, găsind o altfel de faţă, o staţiune turistică în plină efer­ves­cenţă, o staţiune care merge prin ţară pentru promovarea potenţialului turistic unic în Europa.”

După deschiderea oficială, a urmat un maraton artistic susținut de Fanfara „Gabriel Chaborschi” din Rm. Vâlcea, Andrei Oprișor, Ansamblul „Steluțe Brân­co­vene” din Horezu, Teodora Tăna­sie, Petruța Ilie, Magda Cârstoiu, An­sam­blul „Mlădițe Brâncovene” din Ho­rezu, Ilinca Constantin, Alina Crăcană, Iulia Geanovu, Ansamblul „Floare de Colț” din Câmpulung Moldovenesc. Spectacol de teatru la frumosul amfiteatru susţinut de Teatrul „Anton Pann”. Un program folcloric susținut de Tatiana Marcoianu, Anne Marie, Adrian Ivan, Ion Drăgan, Elena Ghițulete. Punctul culminant al zilei de sâmbătă a fost spectacolul susţinut de părintele Cristian Pomohaci, când zona centrală a fost neîncăpătoare. Apoi, a urmat un recital extraordinar PITT LEFFER şi, în final, discotecă cu DJ. Mai trebuie să amintim că pe durata celor două zile, în parcul central a avut loc expoziţia meşterilor populari şi a aranjamentelor florale.

Ziua de duminică a fost una super­bă. La evenimentele care s-au derulat în această zi, staţiunea a fost neîncăpă­toare, nu aveai loc să arunci un ac. Atâţia oameni şi atâtea maşini n-au mai fost de zeci de ani în frumoasa staţiune. În deschidere a avut loc prezentarea aranjamentelor florale realizate în cadrul Concursului „FLORILE GOVOREI – RAFI­NAMENT ŞI ELEGANŢĂ”. Şi în această zi, maratonul artistic a continuat cu Ansamblul „Floricica” din Costești, La­risa Nistor, Ansamblul „Cununa” din Ag­nita și Ansamblul „Mioriţa” din Vai­deeni. De asemenea, dans sportiv cu Liviu Arsenescu şi Sânziana Cosma şi dans oriental cu Cristina Dârloiu. A ur­mat, Gala premiilor câștigătorilor Concursu­lui de aranjamente florale „FLORILE GOVOREI – RAFINAMENT ŞI ELEGANŢĂ” şi a Concursului de minifotbal (turneu condus de binecunos­cutul arbitru Sebastian Colţescu). Pro­gram folcloric susținut de Alexandra  Dicu, Ana Maria Nițu, Cătălin Gălbează și Adina Roșca, Formația „De la A la Z”, Denisia Paliță, Hariton Bunget. Punctul culminant a fost recitalul extraordinar susţinut de Doinița și Ionuț Dolănescu. Iar în final, NARCOTIC SOUND a făcut show. Ca totul să fie perfect, manifes­tările s-au încheiat cu un frumos foc de artificii, care a avut loc la ora 1.00, datorită bis-urilor cerute de public.

Vreau doar să mai amintesc că tu­riştii cu care am stat de vorbă au fost impresionaţi de ce-au găsit în frumoasa staţiune vâlceană şi de cele două zile încântătoare petrecute de zilele oraşu­lui.