Glomnicu rămâne ferm: „Numai CEO mai poate reabilita cariera Berbești!”


• liderul Sindicatului Cărbunelui Berbești comentează atent raportul Ministerului Economiei

 

Domnule Glomnicu, de acord cu ceea ce a găsit și a declarat Comisia Ministerului Economiei în mineritul vâlcean?

În primul rând, trebuie apreciat faptul că acest demers vine ca urmare a unei interpelări a senatorului Laurențiu Coca. Da, este un material pe care-l considerăm foarte realist și realizat cu maxim de profesionalism. Situația prezentată și la Alunu, și la Panga și în Berbești este veridică. Nu avem absolut nici un reproș.

Cauzele sunt și ele reale? Sunt singurele cauze ale situației de la fața locului?

Scăderea indicatorilor de performanță acestor cariere nu poate avea doar o singură cauză. E bine că s-a mers în mai multe direcții și că s-au identificat mai multe planuri de unde vin problemele: fie că e vorba de natură geologică (înclinarea stratului de cărbune de 9-10 grade), fie că e vorba de meteorologie (ploi abundente ce au determinat alunecări masive de teren), fie de natură financiară (lipsa de lichidități și blocajul determinat de neîncasarea contravalorii cărbunelui livrat la CET Govora) sau chiar și de natură administrativă (nerespectarea tehnologiilor de lucru, prin alegerea de soluții de moment în scopul exploatării cărbunelui la prețuri de cost cât mai mici). Cât privește această din urmă cauză, vreau să mă opresc și să adaug și sistarea achiziției de terenuri. La prima vedere, o carieră pare să dețină o inerție de funcționare mare, cu perimetre și arii de răspândire de ordinul kilometrilor, după cum se face referire în material, forțarea carierei timp de 2-3 ani a condus la scurtarea fronturilor de excavare și micșorarea decalajului dintre excavatoare. Spun asta din simplul și unicul motiv că s-ar putea ajunge chiar la blocarea carierei!

Chiar atât de grav?

Toată lumea a rămas cu impresia și bucuria producerii de cărbune ieftin, fără cheltuieli de dezvoltare, fără retehnologizare și cu excavații cât mai reduse de steril. Acolo, se află părerea generală despre minerit. E o realitate! Acum, e nevoie de un efort comun al tuturor participanților la procesul de producție pentru redresarea situației.

Există această disponibilitate? Mai corect spus: mai există?

Membrii Sindicatului Cărbunelui Berbești, categoric da! Avem această disponibilitate și am spus-o mereu. O analiză pe ultimii cinci ani ar demonstra o creștere a producției de cărbune în detrimentul cantității de steril și a cheltuielilor cu reviziile și reparațiile. Ce vreau să spun? Lipsa spațiilor de haldare, uzura fizică și morală a utilajelor, insuficiența utilajelor clasice, întreruperea parțială a activității unor utilaje de mare capacitate și alte cauze prezentate în mod obiectiv și maxim profesionalism în raport, a condus la scăderea performanței economice a acestor cariere.

Să vă întreb despre disponibilitate pentru crearea Complexului Energetic Vâlcea? Poziția e aceeași, nu?

Noi am propus, înainte de toate, reabilitarea carierei și adu­cerea ei la nivelul de competitivitate economică reală. Abia după, ar fi cazul externalizării. Noi apreciem recomandările raportului, dar ele pot fi puse în practică de CEO, doar sunt subunități cu 5% pondere în Complex. Ministerul propune șapte puncte cu un caracter bine definit ce pot fi puse în aplicație imediat, fără să afecteze producția de cărbune sau indicatorii fizici ai carierelor. Ba dimpotrivă, în perioada următoare după aplicarea acestor măsuri se vor putea culege roadele: cărbune bun, ieftin și suficient pentru consumul CET-ului în următorii 20 ani. Ideea e simplă: se poate face acest pas cu resursele Vâlcii? Noi credem că punerea în operă a acestor măsuri se poate realiza numai de către CE Oltenia, iar aducerea carierelor la nivelul optim de performanță poate fi făcută în maximum un an de la demararea procesului de realizare a măsurilor propuse de către Minister.