Gladiatorii zăpezii


utilaj_armata• Curierul de Vâlcea are onoarea de a vi-i prezenta astăzi pe salvatorii sudului, cei cinci bravi genişti care au înfruntat şi învins codul portocaliu, salvând vieţi şi gospodării: maior Sorin Pancu (43 ani), plutonier Tudor Aurelian (34 ani), sergent major Tolescu Ştefan (30 ani), caporal Gologan Nicolae (42 ani) şi caporal Trucmel Ioan (28 ani);

Pentru prima dată după 1989, auto­rităţile statului au capitulat oficial. Ca într-o peliculă apocaliptică, aduse în pragul stării de urgenţă şi do­bo­râte de natură, oficialităţile şi-au derogat din res­pon­sabilităţi în mâinile costu­melor kaki. S-a întâm­plat în mod oficial între 13 februarie şi 15 fe­bruarie, zile în care soarta a mii de vâlceni a trecut din stiloul politicienilor în dreptul militarilor de geniu.

Astfel, un detaşament din cinci mi­li­tari de la Institutul Militar de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate, Panait Do­nici” format din maior Sorin Pancu (43 ani), plutonier Tudor Aurelian (34 ani), sergent major Tolescu Ştefan (30 ani), caporal Gologan Nicolae (42 ani) şi caporal Trucmel Ion (28 ani) a fost soluţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la operaţiunile de deszăpezire a căilor de comunicaţie terestre, precum şi la deblocarea şi evacuarea auto­ve­hiculelor rămase în zăpadă în zona sudică a judeţului.

utilaj_armata1Comandoul geniştilor n-a ţinut cont de ger, zăpadă sau viscol, reu­şind performanţa de a readuce la viaţă aproape două sute de kilometri de drumuri judeţene căzute în faţa in­tem­periilor.

Dificultatea misiunii celor cinci a fost redată de cuvintele primarului de la Fârtăţeşti. Nicolae Voi­ces­cu, prima­rul localităţii, nu este vreun novice în mate­rie de administraţie iar după un deceniu şi jumătate în fruntea comunei celei mai mari din judeţ, cuvintele sale miros a plumb atunci când le cauţi greutatea: „Eram morţi fără băieţii aceştia! Morţi, reţineţi ce vă spun! Nu ştiu de unde au apărut sau cine i-a chemat dar n-am să le pot mulţumi niciodată îndeajuns pen­tru tot ceea ce au făcut pentru noi. Nişte eroi, ce să mai…” Într-adevăr, dintre toate punc­tele critice de in­ter­venţie la care a fost prezent, şeful detaşa­men­tului, maiorul Pancu, recunoaşte că, la Fârtăţeşti, si­tu­aţia a fost cel mai aproape de de­zastru: „Fârtăţeşti, Mă­ciu­ca, Roeşti, Laloşu şi Zătreni au fost cele mai grele locuri unde am ajuns, în ordinea gra­vităţii şi a tim­pului efectiv alocat. La Fârtăţeşti, a fost o inter­ven­ţie cu repe­tiţie, pentru că vizibilitatea redusă a fost dublată şi de un vânt foarte puter­nic. Ce să vă mai spun, condiţii cu adevărat de­o­sebite: teren ac­ciden­tat, minus 18 grade, noapte… Am fost umăr la umăr cu domnul primar Voi­ces­cu şi oamenii săi, mult după miezul nopţii, că altfel nu se putea rezolva situaţia.”

utilaj_armata2Omul şi utilajul

Aşa cum era uşor de aşteptat, dotarea geniştilor care au descins spre sudul îngheţat nu a fost una de ultimă oră. Dimpotrivă, utilajele cu care Pancu şi ai săi au dus lupta cu zăpada au decenii bune la activ şi, fără bagajul de experienţă al caporalului Gologan, situaţia putea suferi complicaţii nedo­rite. În fapt, omul care a avut grijă ca monştrii de zeci de tone să nu rămână blocaţi de zăpadă şi ger are o poveste cu adevărat interesantă care ar merita mult mai multă atenţie şi consideraţie pentru un autentic veteran.

Pe lângă vârstă, caporalul de 42 de ani este şi cel mai experimentat dintre cei cinci, ducând în spate misi­uni în teatre internaţionale de opera­ţiuni la care ţara noastră a luat parte. Bosnia, Irak şi Afganistan stau măr­turie despre iscusinţa şi experienţa sa, dovedite şi în zilele codului porto­caliu. La rândul său, maiorul Pan­cu este văr de gradul doi cu legenda Rapidului.

Geniştii vâlceni nu sunt la prima bătălie pe care trebuie s-o ducă împotriva naturii în aceşti din urmă ani. La ultimele inundaţii devastatoare din vara lui 2005, ei au luat parte la ridicarea podului de la Frânceşti.