Ghidul General POR 2014-2020 a fost lansat spre dezbatere publică


CCI Vâlcea anunță că AM POR a lansat, spre consultare publică, ghidul general al POR 2014-2020. Observațiile și comentariile privind acest ghid pot fi trimise pe adresa de email: contractarePOR@gmail.com, până la data de 5 iunie a.c., orele 14.30. Elementele de noutate ale POR 2014-2020: buget alocat – 8,25 miliarde de euro, cu 77% mai mare față de POR 2007-2013; programul va fi structurat pe 12 axe prioritare; tipuri noi de investiții vor primi finanțare; pentru mediul urban au fost alocați 4,8 miliarde de euro, pentru: măsuri pentru transportul urban (piste de bicicliști, mijloace de transport în comun, în special ecologice), reabilitare terenuri abandonate, acțiuni integrate pentru dezvoltarea comunităților marginalizate, clădiri pentru activități educative, culturale și recreative, zone verzi (în special, zonele verzi de mici dimensiuni, inclusiv cele din jurul blocurilor), infrastructura de educație (construcție, reabilitare, modernizare de creșe, grădinițe, licee tehnologice, scoli profesionale și tehnice), reabilitare de clădiri publice, investiții în iluminatul public; fonduri mai mari pentru infrastructura de educație, inclusiv pentru zona rurală – beneficiari 115 mii de persoane;
638 milioane de euro pentru infrastructura de sănătate. Se vor da bani europeni pentru construcție, reabilitare, modernizare centre comunitare integrate socio-medical, spitale județene, modernizare, infrastructura pentru ambulatorii, infrastructura de primiri urgente, UPU-ri. Rezultate așteptate: trei spitale regionale construite, 315 unități medicale reabilitate, extinse, modernizate și cel puțin 500 de mii de persoane care să beneficieze de infrastructură de sănătate modernă; fonduri pentru cadastru, în valoare de 312 milioane de euro. Se va realiza cadastrul general pentru 793 de localități rurale din România, deci numai localități rurale prin POR. Va fi un singur proiect depus de Agenția Națională de Cadastru.
206 milioane de euro sunt alocate pentru centrele de transfer tehnologic. Solicitanți eligibili: firme, instituții, structuri care au în vedere să devină, practic, legătura dintre IMM-uri și zona de cercetare-inovare. Se va pune accentul pe afaceri mai competitive și pe sprijinirea IMM-urilor. Beneficiari – 60 de entități de transfer tehnologic.
119 milioane de euro sunt fondurile alocate pentru turism – se va finanța doar infrastructura publică de turism pentru stațiunile turistice, în special cele balneare, precum și în Delta Dunării. Autoritățile locale vor depune proiecte care vor avea susținerea mediului de afaceri din turism.
IMM-urile care au activitate în domeniul turismului vor putea depune proiecte și au la dispoziție 877 milioane de euro. Vor fi două noi tipuri instrumente financiare – asigurarea unor garanții de până la 80% din garanția solicitată de bancă prin POR și finanțarea unei dobânzi subvenționate, o dobândă care să fie mai mică decât dobânda pieței. Bugetul alocat este de 200-250 de milioane de euro.
Se reduce numărul de documente necesare pentru depunerea cererii de finanțare. Va fi acordat un punctaj suplimentar pentru proiectele care sunt deja într-o fază avansată a pregătirii, precum și pentru cele care sunt complementare cu alte programe operaționale. Contractul de finanțare se realizează numai pe bază studiului de fezabilitate sau pe baza documentelor. Se vor scoate la licitație proiecte cu execuție pentru a scurta și mai mult termenul de implementare efectiv. Se va scurta perioada de evaluare și selecție iar vizita la fața locului se va realiza mult mai devreme, în faza de evaluare tehnică. Data estimată de aprobare a programului: iunie 2015. Data estimată lansare apeluri proiecte: septembrie 2015.