Ghid de bune practici privind atestarea produselor tradiționale


Pentru a fi atestat ca produs tradițional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini care se întocmește de către operatorul economic. Acest document este elementul principal din cadrul documentației pe care un producător trebuie să o întocmească pentru a-și atesta un produs tradițional. Este foarte important să fie respectate toate prevederile din actul normativ care reglementează sectorul produselor tradiționale. În vederea unei evaluări cât mai bune este de preferat ca cei care întocmesc și redactează acest document să respecte următoarele reguli: titlurile se vor scrie cu litere mari, fontul Times New Roman, mărimea 12, bolduit; fiecare secțiune corespunzătoare unei litere din Articolul 6, referitor la conținutul Caietului de sarcini, se va nota cu litera corespunzătoare, de exemplu: a) NUMELE PRODUSULUI (litere mari, fontul Times New Roman, mărimea 12, bolduit) se vor folosi caractere cu diacritice; se vor folosi alineate la începutul unor secțiuni noi; caietul de sarcini care nu va avea un aspect corespunzător, coerență în exprimare sau va conține greșeli gramaticale sau de exprimare nu va fi supus evaluării de către personalul din administrația agricolă locală și centrală; volumul caietului de sarcini nu este o cerință a Ordinului 724/2013 de aceea este preferabil ca informația să fie cât mai concisă și să răspundă strict cerințelor obligatorii din ordinul anterior amintit. Caietul de sarcini trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele elemente: numele produsului, descrierea produsului (aspect, consistent, culoare, gust, aroma, miros, caracteristici fizico-chimice etc.), descrierea caracteris­ticilor materiilor prime, descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricație, descrierea metodei de producție, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, cerințele minime și procedurile de verificare și control ale tradiționalității produsului, capacitatea de producție realizată, date, înscrisuri, referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului.

Procedura de atestare a produselor tradiționale

Pasul 1 – Depunerea documentației la D.A.J – Cererea de înregistrare a produsului tradițional, împreună cu documentația aferentă se depun de solicitant la Direcția pentru Agricultură Județeană în raza căruia se realizează produsul tradițional.
Pasul 2 – Verificarea documentației de către specialiștii D.A.J. Reprezentanții împuterniciți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu atribuții în domeniu (specialist sectorul industrie alimentară- produse tradiționale) din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene verifică dacă documentația depusă corespunde prevederilor ordinului 724/2013 și comunică în scris solicitantului.
Pasul 3 – Verificarea la locul de producție a datelor din documentație – Reprezentanții împuterniciți (specialist inspecție industrie alimentară) din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene verifică la fața locului realitatea datelor înscrise în aceasta (modul de preparare a produsului, echipamentele de producție folosite, spațiul destinat producției etc).
Este foarte important ca verificarea să se facă în perioada care este definită în caietul de sarcini ca fiind intervalul de producere a produsului propus pentru atestare. (I. POPA)

Până la 1 iunie, APIA a centralizat 10.711 cereri unice de plată
Având în vedere încheierea în data de 15 iunie 2015 a Campaniei de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 (sector vegetal si sector zootehnic), gestionată la nivelul judeţului nostru de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Vâlcea, precizăm că programul de lucru cu publicul al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Vâlcea a fost prelungit şi în zilele de sâmbătă şi duminică, iar fermierii cu suprafaţa mai mică de 50 hectare sunt aşteptaţi pentru depunerea cererilor la cele șase centre locale de pe raza judeţului Vâlcea (Băbeni, Bălceşti, Brezoi, Drăgăşani, Horezu şi Rm. Vâlcea), respectiv la sediul din Rm. Vâlcea, Strada Oituz, nr. 7, pentru fermierii care deţin suprafeţe mai mari de 50 hectare, astfel încât un număr cât mai mare de fermieri domiciliaţi pe raza celor 89 de unităţi administrativ-teritoriale vâlcene să depună cererea unică de plată aferentă anului 2015, urmând ulterior să beneficieze de fondurile europene şi naţionale alocate către sectorul agricol. Începând cu data de 26 mai 2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) preia cererile de subvenţie ale fermierilor pentru toate schemele de plată, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru sectorul zootehnic, inclusiv pe suport de hârtie. La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Vâlcea, s-au depus până la data de 1  iunie 2015 un număr de 10.711 cereri unice de plată pentru anul 2015 (sector vegetal şi sector zootehnic)