GHEORGHE NICOLĂESCU, BUNUL VESTITOR


În spațiul vâlcean s-a „născut” o nouă carte, iar părintele ei, scriitorul Gheorghe Nicolăescu – un apreciat creator de literatură, ne-a dat vestea și ne-a invitat la botezul acesteia în Casa cărții din bătrânul Râmnic. Un lucru frumos, ce ne bucură și ne dă prilejul să-l cunoaștem mai bine pe autor, să-i aprofundăm opera; să ne revedem cu vechii prieteni și colaboratori și, de ce nu, să legăm noi prietenii.
Având mărturia celor zece volume de proză și versuri publicate în perioada 1983-2014, iată că vorbim de peste 30 de ani de rodire literară, iar scriitorul Gheorghe Nicolăescu se adaugă astfel acelor creatori de literatură artistică ale căror izvoare principale se află în satul românesc.
Spiritul său, puternic ancorat în vatra Șușanilor, din țărâna căreia s-a plămădit în urmă cu peste șaptezeci de ani, l-a ajutat pe acesta să se afirme în plan beletristic, dar și pe linia valorizării și eternizării istoriei locale, dovadă fiind studiul monografic intitulat File din istoria comunei Șușani, realizat în colaborare cu Mihai Călugărițoiu, o lucrare apreciată și bine primită în mediul de specialitate, o frumoasă și valoroasă contribuție la întregirea istoriei județului Vâlcea.
Evenimentul la care participăm astăzi, vine să pună în valoare nu numai talentul scriitorului Gheorghe Nicolăescu, dar și dăruirea dascălului Gheorghe Nicolăescu, cel care, în mulțimea anilor petrecuți la catedră, a contribuit la modelarea caracterului a zeci de generații de elevi din care mulți s-au adăugat, asemenea dascălului și mentorului lor, universului valoric românesc de dincoace și de dincolo de hotarele curgătoare ce ne despart fără voie: Dunărea, Prutul și Tisa, hotare ce l-au inspirat pe creatorul popular, pe cel ce a înnobilat folclorul românesc cu numeroase piese ce exprimă sentimentul de dor, de jale, de revoltă, de dragoste.
Studiind biografia eroului nostru, constatăm că acesta este un luptător pe trei fronturi: al educației, al creației literare și al cercetării istorice, elemente de importanță majoră pentru identitatea și pentru continuitatea noastră ca popor. Sunt elemente prin care vâlceanul Gheorghe Nicolăescu contribuie la frumoasa zidire cultural-spirituală, la zidirea nemuririi neamului românesc.
Academicianul Dinu C. Giurescu are o vorbă de duh ce i se potrivește omului Gheorghe Nicolăescu: „Tot ce faci pentru tine piere odată cu tine, numai ce faci pentru alţii rămâne”. Vin în completarea distinsului istoric și om politic și spun la rândul meu că istoria o fac oamenii, iar oamenii rămân în istorie prin faptele lor. Aici se încadrează eroul nostru. El zidește pentru semeni și, fără să vrea, se zidește pe sine. Este zidirea nemuririi sale, a numelui său; este o bună și durabilă zidire ce-l proiectează în istorie prin fapte nemuritoare ce se adaugă la uriașul tezaur cultural-spiritual românesc, substanța din care ne hrănim și ne identificăm ca nație de două mii de ani. Dar, pentru a ajunge aici, trebuie parcurse cărările înguste și greu accesibile ale ieșirii din anonimat, trebuie talent, voință și dăruire totală. Doar oamenii aleși ajung la capătul acestor cărări situate dincolo de orizonturile vizibile și doar ei reușesc să urce pe treptele nemuririi.
Prezența noastră aici, este un semn de apreciere față de opera creată și de prețuire față omul creator, Gheorghe Nicolăescu, cel care, printr-un efort intelectual considerabil se adaugă marilor valori umane ale poporului român.
Felicitări domnule profesor și scriitor, Gheorghe Nicolăescu, viață lungă și sănătate, putere de muncă și rod bogat în continuare pe mănosul ogor cultural-spiritual românesc!
Cu aleasă considerație,
Eugen Petrescu, Râmnic, 24 martie 2015, în ajunul Bunei Vestiri
(Cuvânt rostit la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Vâlcea cu prilejul lansării volumului Gheorghe Nicolăescu, Bariera orbilor, Caracal, Editura Hoffman, 2014)